O αρχηγός του τουρκικού στρατού Ερντάλ Τζεϊλάνογλου συναντήθηκε σήμερα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και τον πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Ιρσέν Κιουτσιούκ στα κατεχόμενα της Κύπρου. Την ίδια ώρα, τουρκοκυπριακά ΜΜΕ κάνουν λόγο για οικονομική βοήθεια της Τουρκίας προς τα Κατεχόμενα ύψους 600 εκ. ευρώ.

Ads

Ο Ε. Τζεϊλάνογλου επισκέφτηκε επίσης τον πρώην ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

Παράλληλα τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν πως η Τουρκία θα δώσει το 2011 οικονομική βοήθεια προς τα κατεχόμενα ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα 300 εκατομμύρια θα δοθούν υπό μορφή δωρεάς, εκ των οποίων περίπου 110 εκατ. για αμυντικές δαπάνες και 135 εκατ. για έργα υποδομής. Τα υπόλοιπα θα δοθούν υπό μορφή δανείου.

Ads

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, το 2012 η ανεργία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου θα μειωθεί στο 8,6%.

Στην Τουρκία ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ

Ο ηγέτης της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, βρίσκεται από σήμερα στην Τουρκία σε μια απροσδόκητη επίσκεψη που συμπίπτει με εκείνη του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Όπως μετέδωσε σήμερα το ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο Μεσάαλ βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και ο Αμπάς έφτασε στην Άγκυρα την Τρίτη το μεσημέρι. Το γενικότερο κλίμα διαγράφεται από τις διαφωνίες ανάμεσα στις παλαιστινιακές οργανώσεις για το σχηματισμό μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Δεν είναι γνωστό αν οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές ο Αμπάς την Πέμπτη και την Παρασκευή θα συναντηθεί επίσημα με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα αλλά και με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου.