Τον γύρο του κόσμου κάνουν από χτες εικόνες από τα επεισόδια που ξέσπασαν από το προσφυγικό κέντρο της Μόριας με κατεύθυνση προς την πόλη του νησιού.

Ads

Σε δημοσίευμα του το aljazeera επισημαίνει ότι οι διαδηλωτές πρόσφυγες προσπάθησαν να φτάσουν από την Μόρια στην Μυτιλήνη, αλλά η κυβέρνηση απάντησε με κατασταλτικό κρεσέντο, με τα ΜΑΤ να ρίχνουν τόνους χημικών και ξύλο, με αποτέλεσμα να μετατραπεί μια ειρηνική έκφραση διαμαρτυρίας, σε αλλεπάλληλες οδομαχίες.

Οι πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν για τις φριχτές συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια καθώς και για το νέο νόμο Ασύλου που «παγώνει» όλα τα παλαιά αιτήματα ασύλου προσφύγων και μεταναστών.

Ντοκουμέντα παρουσιάζουν ακόμα παιδιά να βρίσκονται στις διαδηλώσεις με τα χημικά, ενώ ορισμένοι φορούσαν μάσκες προσώπου για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα.

Ads

Ο Αμπντούλ, ένας πρόσφυγας από το Αφγανιστάν, δήλωσε στο Al Jazeera: «Συμμετείχα επειδή οι άνθρωποι πεθαίνουν στη Μόρια και κανείς δεν νοιάζεται. Νιώθουμε σαν να μην έχουμε μέλλον εδώ. Αν θέλαμε να πεθάνουμε τότε θα μέναμε στο Αφγανιστάν.  Ήρθαμε εδώ για να αναζητήσουμε ένα καλύτερο μέλλον και να είμαστε ασφαλείς, αλλά αυτό δεν είναι μέρος για να ζήσουμε».

image

Υπενθυμίζεται, ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Μόρια μέχρι στιγμής φέτος, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, οι πρόσφυγες στο hotspot έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιές εξαιτίας ακραίων καιρικών συνθηκών και μερικοί – συμπεριλαμβανομένων μωρών – δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες ιατρικές εγκαταστάσεις.

Η δημοσιογράφος Franziska Grillmeier από την Γερμανία δήλωσε στο Al Jazeera σχετικά με τα επεισόδια: «Τη Δευτέρα, καθώς οι άνθρωποι προσπαθούσαν να μετακινήσουν τη διαδήλωση από τη Μόρια στη Μυτιλήνη, η αστυνομία προσπάθησε να τους αποτρέψει χρησιμοποιώντας οδοφράγματα. Ορισμένες οικογένειες, ωστόσο, διέσχισαν τα χωράφια προσπαθώντας να βρουν έναν εναλλακτικό τρόπο για να φτάσουν στη Μυτιλήνη. Η αστυνομία άρχισε στη συνέχεια να κάνει χρήση δακρυγόνων, ενώ κάποια δέντρα πήραν φωτιά. Υπήρχαν άντρες που κρατούσαν τα παιδιά τους, παιδιά που έπασχαν από κρίσεις πανικού και βρέφη που δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν από τα χημικά».

Ισχυρίστηκε ότι η αντίδραση της αστυνομίας ήταν υπερβολική. «Δεν υπήρχαν πραγματικές απειλές εκείνη τη στιγμή. Ήταν απλώς η τακτική της αστυνομίας να ρίξει αμέσως δακρυγόνα σε ανθρώπους που προσπαθούσαν ειρηνικά να φτάσουν στη Μυτιλήνη».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες διαδηλωτές. Το Al Jazeera επικοινώνησε με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά δεν έλαβε απάντηση από τη στιγμή της δημοσίευσης.

«Είδα σοβαρές επιθέσεις σε ανθρώπους, ξυλοδαρμούς με μπαστούνια. Είδα επίσης τους ανθρώπους να φωνάζουν, κρατώντας τα παιδιά τους στον αέρα και λέγοντας: “ Κοίτα τι έκανες”», είπε η Grillmeier.

Από τη μεριά του και ο Paolo Amadei, ένας ανεξάρτητος φωτογράφος από την Ιταλία, δήλωσε: «Υπήρχε αστυνομία που έριχνε χημικά, γυναίκες, παιδιά ακόμα και βρέφη να κλαίνε. Ήταν φανερό ότι οι πρόσφυγες δεν ήθελαν να συγκρουστούν και είχαν ειρηνικούς σκοπούς».

Ο Boris Cheshirkov, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, δήλωσε στο Al Jazeera ότι ανησυχεί για την κλιμάκωση, η οποία «επιδεινώθηκε από τις δύσκολες συνθήκες και τη μακρά αναμονή».

Ανέφερε ότι η Ύπατη Αρμοστεία έχει προτρέψει την ελληνική κυβέρνηση να μεταφέρει τους πολίτες στην ηπειρωτική χώρα και εξήγησε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και επιμερισμός ευθύνης είναι πλέον ζωτικής σημασίας.