Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν υπολόγιζε πόσοι Αμερικανοί πρέπει να πεθάνουν για να αναγκάσει τις αμερικανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από τα μουσουλμανικά εδάφη στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα Αμερικανούς αξιωματούχους, που υποστηρίζουν ότι έχουν στα χέρια τους το ημερολόγιο του ηγέτη της Αλ Κάιντα και άλλα έγγραφα.

Ads

Ο Λάντεν φέρεται να έγραψε ότι οι μικρότερες επιθέσεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα και να προέτρεπε επίσης τους οπαδούς του να πραγματοποιούν επιθέσεις σε μικρότερες πόλεις και τρένα.

Τα έγγραφα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, κατασχέθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της επιδρομής των ΗΠΑ στο κρησφύγετο του Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν. Οι εν λόγω αξιωματούχοι μίλησαν στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας και υποστήριξαν ότι το προσωπικό ημερολόγιο του Μπιν Λάντεν και άλλα αρχεία ηλεκτρονικής μορφής αποκαλύπτουν ότι είχε ανάμειξη σε όλες τις πρόσφατες, σημαντικές απειλές της Αλ Κάιντα. Σημείωσαν ότι σχεδίαζε νέες επιθέσεις, προγραμματισμένες να συμβούν σε σημαντικές ημερομηνίες, όπως η 4η Ιουλίου, Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και η 10η θλιβερή επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου

Οι Αρχές εξακολουθούν να αναλύουν τα έγγραφα, που εκτιμώνται σε 100 μονάδες flash και πέντε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ads

Χόλντερ: «Δεν ήταν δολοφονία ο θάνατος του Μπιν Λάντεν»

Δεν ήταν δολοφονία η επιδρομή κατά την οποία σκοτώθηκε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ. Ο Χόλντερ τόνισε στο BBC ότι η επιχείρηση ήταν μία αποστολή «εκτέλεσης ή σύλληψης» και ότι η παράδοση του Μπιν Λάντεν θα ήταν αποδεκτή, εάν προσφέρετο.

«Αποστολή μας ήταν να τον συλλάβουμε ή να τον σκοτώσουμε. Αν ήταν πιθανό να παραδοθεί αυτό θα συνέβαινε. Όμως πάνω από όλα ήταν η προστασία των δυνάμεων που πραγματοποίησαν την επιχείρηση» επισήμανε ο αμερικανός υπουργός. «Ήταν ένας άνθρωπος που είχε ορκιστεί ότι ποτέ δεν θα τον συλλάβουν ζωντανό. Υπήρχαν ενδείξεις ότι ίσως να είχε πάνω του εκρηκτικά, ότι στο δωμάτιο που βρισκόταν είχε όπλα» τόνισε ο Χόλντερ. Η προστασία των Navy Seals που έφεραν εις πέρας την αποστολή ήταν «δεσπόζουσα στο μυαλό μας» πρόσθεσε. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ειδικές δυνάμεις έδρασαν με τον κατάλληλο τρόπο απουσία οποιασδήποτε εμφανούς ένδειξης ότι ο Μπιν Λάντεν θα παραδινόταν. «Εάν ήταν εφικτή η παράδοση του, τότε θα γινόταν αποδεκτή από εμάς», συμπλήρωσε ο Χόλντερ.