Την απόφασή του να παραμείνει υπουργός της κυβέρνησης Μέρκελ, αν και αποχωρεί από την ηγεσία των Χριστιανοκοινωνιστών, ανακοίνωσε ο Χορστ Ζεεχόφερ. Ο Ζεεχόφερ έχει δεχθεί επικρίσεις για τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές στη Βαυαρία, ενώ η σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική που προωθεί τον έχει φέρει σε ευθεία σύγκρουση με την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και με τους Σοσιαλδημοκράτες, προκαλώντας σοβαρή κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ads

Αν και οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Χορστ Ζεεχόφερ επρόκειτο να παραιτηθεί τόσο από την ηγεσία του CSU (Χριστιανοκοινωνιστές) όσο και από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών, σήμερα δήλωσε:

«Είμαι υπουργός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και θα συνεχίσω να υπηρετώ αυτή τη θέση».

Επίσης ανακοίνωσε ότι μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινώσει ακριβή ημερομηνία αποχώρησής του από την ηγεσία του κόμματος.

Ads

Ο Ζεεχόφερ επανεξελέγη στην ηγεσία των Χριστιανοκοινωνιστών τον Δεκέμβριο του 2017, ωστόσο μετά την ήττα στις εκλογές της Βαυαρίας δέχθηκε σοβαρή κριτική ότι η πτώση της εκλογικής επιρροής του κόμματος οφείλεται σ’ αυτόν.

Είναι γεγονός ότι η στάση του στο μεταναστευτικό προκάλεσε κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό. Επίσης, βρέθηκε στο στόχαστρο μετά την κάλυψη που προσέφερε στον πρώην επικεφαλής των ομοσπονδιακών μυστικών υπηρεσιών, Χανς-Γκέοργκ Μάασεν, ο οποίος διοχέτευσε στην ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στοιχεία για σειρά υποθέσεων που την αφορούν, κυρίως όσον φορά τις σχέσεις της με ναζιστικές και ρατσιστικές οργανώσεις.

Η υπόθεση προκάλεσε την αντίδραση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), οι οποίοι απείλησαν ότι θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, γεγονός που αποφεύχθηκε έπειτα από μακρές και επίπονες διαπραγματεύσεις και τελικά την απόφαση να απολυθεί ο Μάασεν, τον οποίο ο Ζεεχόφερ προόριζε για γενικό γραμματέα του υπουργείου του.

Επίσης, σήμερα ανακοινώθηκε ότι στην ηγεσία των ομοσπονδιακών μυστικών υπηρεσιών, στη θέση του Μάασεν διορίζεται ο Τόμας Χάλντενβανγκ, πρώην αντιπρόεδρος της υπηρεσίας.