Στο στόχαστρο των αγορών βρίσκεται εκ νέου η Ιταλία μετά το πολιτικό αδιέξοδο που προέκυψε από τα αποτελέσματα των εκλογών. Ο γενικός δείκτης στο ιταλικό χρηματιστήριο κατρακύλησε, ενώ το κόστος δανεισμού της Ιταλίας αυξήθηκε. «Και ο νικητής είναι… Η ακυβερνησία» αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Il Messaggero, ενώ οι δύο παραδοσιακοί αντίπαλοι της Ιταλικής πολιτικής σκηνής, η κεντροαριστερά του Μπερσάνι και η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι, αναζητούν τη χρυσή τομή για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ads

 
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αναφέρει πως η κεντροδεξιά είναι ανοικτή σε μια ενδεχόμενη συμφωνία συνεργασίας με την κεντροαριστερά, η οποία με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα έχει την ισχυρή πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή, αλλά όχι τον έλεγχο της Γερουσίας.
 
Στη Γερουσία οι έδρες κατανέμονται ανά περιοχή και η κεντροαριστερά κατέχει πλέον 119, έναντι 117 της κεντροδεξιάς. Για την πλειοψηφία απαιτούνται 158 έδρες. Για να περάσει κάποιο νομοσχέδιο απαιτείται η έγκριση και της Κάτω  Βουλής, αλλά και της Γερουσίας. 
 
Την ίδια στιγμή ο αντισυστημικός Μπέπε Γκρίλο με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, ξεπερνώντας ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, συγκέντρωσε το 25% και δεν φαίνεται διατεθειμένος να συνεργαστεί με κανένα από τους δύο. Οι πολιτικοί αναλυτές είχαν υποβαθμίσει σημαντικά τη δυναμική του «Κινήματος των Πέντε Αστέρων», ωστόσο ο Μπέπε Γκρίλο είχε μεγάλη απήχηση στην ιταλική κοινωνία και κυρίως στους νέους που αντιμετωπίζουν λόγω των προγραμμάτων λιτότητας την υψηλή ανεργία και την έλλειψη προοπτικής.
 
Σημειώνεται πως το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό από οποιοδήποτε άλλο κόμμα. Ειδικότερα το κόμμα του Μπέπε Γκρίλο συγκέντρωσε το 25,5%, έναντι του «Δημοκρατικού Κόμματος» του Μπερσάνι που συγκέντρωσε το 25,4%, Ωστόσο ο Μπερσάνι κέρδισε την πλειοψηφία στην Κάτω Βουλή με τη βοήθεια του αριστερού κόμματος SEL (8,7%), το οποίο συμμετείχε στον συνασπισμό της κεντροαριστεράς. Σχολιαστές επισημαίνουν πως «ένα μη-κόμμα έχει γίνει πλέον το μεγαλύτερο κόμμα της Ιταλίας».
 
«Καταστροφικό» ήταν αντίθετα το αποτέλεσμα για τον Μάριο Μόντι καθώς ο κεντρώος συνασπισμός συγκέντρωσε μόλις το 10,6%, ενώ δύο σημαντικοί σύμμαχοί του, ο Pier Ferdinando Casini και ο Gianfranco Fini, και οι δύο βουλευτές για δεκαετίες, έμειναν εκτός Βουλής. Οι Ιταλοί είναι ξεκάθαρο πως απέρριψαν τις πολιτικές λιτότητας του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, αν και είχε τη στήριξη των ευρωπαίων ηγετών αλλά και των αγορών.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο μεγάλοι συνασπισμοί θα προσπαθήσουν να αποφύγουν τις δεύτερες εκλογές φοβούμενοι μια «ακόμα μεγαλύτερη ταπείνωση», όπως αναφέρει το Reuters.
 
Οι διεθνείς χρηματαγορές αντέδρασαν νευρικά στο «πολιτικό αδιέξοδο» της Ιταλίας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Η Ιταλία είχε βρεθεί και το 2011 στο επίκεντρο λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας και είχε προκαλέσει έντονους τριγμούς στην ευρωζώνη. Εν μέσω έντονων ανησυχιών ο Μάριο Μόντι, με την ιδιότητα του απερχόμενου πρωθυπουργού, έχει προγραμματίσει τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με τη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, αλλά και με τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών.
 
Στη Γερμανία η Άνγκελα Μέρκελ δεν έκρυψε την απογοήτευσή της για τη μεγάλη ήττα του Μόντι και προέτρεψε τους Ιταλούς να συνεχίσουν το οικονομικό πρόγραμμα του τεχνοκράτη πρωθυπουργού, το οποίο το Βερολίνο αναγνωρίζει ως πρόγραμμα ζωτικής σημασίας για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης. «Αυτό που είναι σημαντικό τώρα είναι να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση στην Ιταλία το συντομότερο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, σημειώνοντας πως «αυτό δεν είναι μόνο για το καλό της Ιταλία αλλά και όλης της Ευρώπης».
 
«Ανησυχία» για της εξελίξεις και το πολιτικό αδιέξοδο εκφράζουν και στη Γαλλία. Ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ωστόσο πως οι Ιταλοί απέρριψαν το πρόγραμμα λιτότητας του Μόντι και εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα να σχηματιστεί κυβέρνηση υπό τον Μπερσάνι, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης.
 
Οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως δεδομένης της κατάστασης το καλύτερο σενάριο είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτικών πόλων, της κεντροαριστεράς και της κεντροαριστεράς. Μια κυβέρνηση συνεργασίας θα μπορούσε όπως αναφέρουν να δώσει τέλος στην «πολιτική αστάθεια» και να τρέξει το «απαραίτητο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». «Η Ιταλία πρέπει να έχει κυβέρνηση. Ο καθένας πρέπει να είναι έτοιμος να κάνει θυσίες» δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την κεντροαριστερά.
 
Την ίδια στιγμή ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου στο Μιλάνο έπεσε πάνω από 4%, ενώ το spread των δεκαετών ομολόγων διευρύνθηκε κατά 338 μονάδες βάσης, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το τις 10 Δεκεμβρίου, όπως τονίζεται στο Reuters. Αύξηση του κόστους δανεισμού καταγράφηκε και στα εξαμηνιαία έντοκα γραμμάτια. Σημειώνεται πως τους τελευταίους μήνες το κόστος δανεισμού της Ιταλίας είχε μειωθεί σημαντικά ύστερα και από την υπόσχεση για υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο το εκλογικό αποτέλεσμα επανέφερε τα σύννεφα.
 
Από την πλευρά του ο Μπερλουσκόνι, που αποχώρησε από την πρωθυπουργία υπό το βάρος σκανδάλων αλλά και του υψηλού κόστους δανεισμού, δήλωσε πως η αντίδραση των αγορών «δεν τον ανησυχεί» σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις που προκάλεσαν τα εκλογικά αποτελέσματα.