Η ενδεχόμενη πτώχευση της επιχείρησης- «γίγαντα» των ακινήτων, Reyal Urbis, έχει εγείρει νέες ανησυχίες σχετικά με τις ισπανικές τράπεζες, ενώ στην Ιταλία πολλοί φοβούνται ότι μια εκλογική νίκη του Μπερλουσκόνι θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα να ζητήσει έκτακτη βοήθεια. Η Ιταλία και η Ιταλία ίσως επαναφέρουν την κρίση της ευρωζώνης, γράφει η Spiegel Online.

Ads

Αποτελεί πλέον τάση, κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί να προβλέπουν ότι τα χειρότερα της κρίσης του ευρώ έχουν πια περάσει.

H υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράσει απεριόριστες ποσότητες κρατικών ομολόγων, αν χρειαστεί, οι πολλά υποσχόμενοι αριθμοί από την Ελλάδα -που δείχνουν ότι η χώρα έχει τελικά το έλλειμμα του προϋπολογισμού υπό έλεγχο- και μια κυβέρνηση υπέρ των μεταρρυθμίσεων στη Ρώμη, άφησαν το 2012 στην ιστορία ως το έτος κατά το οποίο η κρίση αποδυναμώθηκε.
 
Ωστόσο, από την περασμένη εβδομάδα, οι προοπτικές δείχνουν λιγότερο ρόδινες. Ένα μεγάλο μέρος της απαισιοδοξίας επικεντρώνεται στις δύο χώρες που εδώ και καιρό θεωρούνται ως οι δυνητικά πιο επικίνδυνες για την αναζωπύρωση της κρίσης του ευρώ: η Ισπανία και η Ιταλία.

Ισπανία
 
Η κατάσταση μοιάζει ιδιαίτερα δυσοίωνη στη Μαδρίτη, με την εταιρεία real estate, «Reyal Urbis» να υποβάλλει αίτημα προστασίας από τους πιστωτές την Τρίτη, εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των χρεών της.

Ads

image

Με χρέη ύψους 3,6 δισ. ευρώ, η πτώχευση της Reyal Urbis θα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία της Ισπανίας μετά την πτώχευσης της εταιρείας, Μartinsa-Fadesa, τον Ιούλιο του 2008 με χρέη 7.20 δισ. ευρώ. Η Reyal Urbis,  έχει χρόνο μέχρι το Σάββατο για να ακυρώσει την αδυναμία αποπληρωμής των χρεών της με την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της.

image
Ένα σχεδόν άδειο συγκρότημα πολυκατοικιών στη Σεσένια της Ισπανίας.
 
Η ενδεχόμενη διάλυσή της δεν θα είναι πρόβλημα μόνο για την Ισπανία. Πολλές γερμανικές τράπεζες είναι  μεταξύ των πιστωτών της εταιρείας. Επιπλέον, ο κατάλογος της επιχείρησης με τους Ισπανούς πιστωτές της, περιλαμβάνει τράπεζες της ήδη ασταθούς οικονομικής βιομηχανίας της χώρας, συμπεριλαμβανομένων της Santander, της Banco Popular και της BBVA, και κυρίως της Bankia.

image
 
Η αδυναμία αποπληρωμής του χρέους της Reyal Urbis δεν αποτέλεσε έκπληξη. Η ισπανική αγορά ακινήτων δεν έχει δείξει σημάδια βελτίωσης τους τελευταίους μήνες και οι τιμές συνεχίζουν να πέφτουν, με την ακίνητη περιούσια της χώρας να έχει χάσει το 40% της αξίας της από το 2007. Πρόκειται για μια εξέλιξη η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη και για την προβληματική κατάσταση των ισπανικών τραπεζών. Ακόμη χειρότερα, δεν αναμένεται από τους ειδικούς να βελτιωθεί η κατάσταση σύντομα.

image
Πορεία κατά των εξώσεων στη Μάλαγα, την περασμένη εβδομάδα.

Πέραν από χρηματοπιστωτικό κλάδο της χώρας, η ανεργία παραμένει στο επίπεδο ρεκόρ του 26% και τα στοιχεία από το τέταρτο τρίμηνο του 2012, που παρουσιάζουν χειρότερη από την αναμενόμενη συρρίκνωση της τάξεως του 0,7%, καθιστούν εξαιρετικά αμφίβολη την επιστροφή στην ανάπτυξη το τρέχον έτος.  Από την άλλη, η κυβέρνηση Ραχόι αγωνίζεται να υπερνικήσει μία διαρκώς διευρυνόμενη σειρά από σκάνδαλα διαφθοράς, μερικά εκ των οποίων αφορούν το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

image
Από τις διαδηλώσεις κατά των εξώσεων την Τρίτη, στη Μαδρίτη.
 
Ιταλία

Παρά τα προβλήματα στην Ισπανία, η Ιταλία είναι εκείνη που έχει κάνει την Ευρώπη – και ιδιαίτερα το Βερολίνο – να κρατάει την αναπνοή της αυτό τον μήνα. Ο λόγος είναι οι γενικές εκλογές της χώρας που έχουν προγραμματιστεί για την Κυριακή και τη Δευτέρα. Ο πραγματικό κίνδυνος είναι να κερδίσει την εκλογική μάχη ο πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Αν και οι δημοσκοπήσεις έχουν απαγορευτεί για τις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, τα ιταλικά ΜΜΕ ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι η διαφορά μεταξύ του κεντροαριστερού υποψήφιου, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι -που προηγείται του συνασπισμού του Μπερλουσκόνι- από τον τελευταίο είχει συρρικνωθεί κατά μόλις 3,5%. Πάντως, λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες στην Ιταλία, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ένα προβάδισμα έξι ποσοστιαίων μονάδων στην κεντροαριστερά και οι αναλυτές προβλέπουν ότι αυτό θα διατηρηθεί μέχρι την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. 
 
Όμως, εάν ο Μπερλουσκόνι επιστρέψει στο τιμόνι της εξουσίας, οι περισσότεροι αναμένουν ότι η Ρώμη θα επιστρέψει στην άβυσσο, την οποία βρέθηκε να κοιτάζει και στο τέλος του 2011. Η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ιταλίας, η Mediobanca, δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως θεωρεί ότι μια νίκη Μπερλουσκόνι θα προκαλέσει σοκ στην αγορά των επενδύσεων και τελικά θα οδηγεί στην ανάγκη για ένα σχέδιο διάσωσης της ΕΕ για το χρέος της χώρας.
 
Το Βερολίνο, επίσης, έχει προειδοποιήσει για μια ενδεχόμενη επαναφορά Μπερλουσκόνι, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε να απευθύνει νουθεσίες στους Ιταλούς ψηφοφόρους την Τρίτη, κρατώντας ελάχιστα τα προσχήματα. 
 
Τελικά, οι αμφιβολίες αυτές ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Ο Μάριο Μόντι, μπόρεσε να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και να εισαγάγει μετριοπαθείς μεταρρυθμίσεις. Όμως, τους τελευταίους έξι μήνες της 14μηνης θητείας του βρέθηκε αντιμέτωπος με κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις.

Αλλά και η επόμενη κυβέρνηση της χώρας, είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά, πιθανότατα δεν θα έχει σαφή εντολή για να κάνει εκτενείς μεταρρυθμίσεις. Η Ιταλία θα μπορούσε να πυροδοτήσει την επιστροφή της κρίση του ευρώ, τη στιγμή ακριβώς που η Ευρώπη πίστευε ότι γλίτωσε από αυτήν, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην Spiegel Online.

Πηγή: Spiegel Online