Προειδοποίηση πως να Grexit θα ήταν καταστροφικό και για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, απευθύνοντας έκκληση στον Αλέξη Τσίπρα «να πιάσει το χέρι που του απλώνει η Ευρώπη».

Ads

«Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να δεχθεί το χέρι που της απλώνει η Ευρώπη» τόνισε ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης στην εκπομπή του Γκίντερ Γιάουχ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και συμπλήρωσε ότι στην πολιτική δεν αρκεί να λες «φτάνει πια», αλλά πρέπει να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και «το να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ είναι πιο συνετό από ό,τι ένα Grexit».

«Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε μέχρι την επόμενη εβδομάδα και σας λέω ότι θα υπάρξει συμβιβασμός διότι είμαστε υπεύθυνοι πολιτικοί. Η ‘Ανγκελα Μέρκελ δεν είναι φίλη μου. Αλλά μίλησα σήμερα τηλεφωνικώς μαζί της και θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, διότι ούτε η καγκελάριος θέλει την καταστροφή (…). Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Το Grexit θα ήταν πάρα πολύ κακό και για τις δύο πλευρές. Είναι λάθος η άποψη ότι η Ελλάδα θα γινόταν πιο ανταγωνιστική εκτός Ευρωζώνης. Αντιθέτως, θα υπέφερε πάρα πολύ (…). Εκ πρώτης όψεως η Γερμανία μάλλον δεν θα είχε ούτε πολιτικό ούτε οικονομικό πρόβλημα με ένα Grexit, αλλά η Ευρωζώνη δεν αποτελείται μόνο από την Γερμανία και ιδιαίτερα η Γαλλία και η Ιταλία θα είχαν άμεσες συνέπειες (…). Το Grexit θα αποτελούσε κίνδυνο και για την Ευρώπη και για την παγκόσμια οικονομία».

Ολοκληρώνοντας, ο Μάρτιν Σουλτς υπογράμμισε ότι είτε με Grexit είτε χωρίς, «χωρίς ανάπτυξη και χωρίς επενδύσεις, αυτή η χώρα δεν θα σταθεί ποτέ στα πόδια της» και συμβούλευσε «να κλείσουμε τώρα την συμφωνία για την τελευταία δόση του δεύτερου προγράμματος και μετά επιτέλους να συζητήσουμε για το πώς θα έρθουν επενδύσεις, πώς θα δημιουργηθεί ανάπτυξη και πώς θα δημιουργήσουμε απασχόληση».

Ads

Ανέφερε, μάλιστα, ότι το Σάββατο είχε μακρά συνομιλία με τον κ. Τσίπρα, για να υπογραμμίσει: «Με όλο τον σεβασμό για την πολύ δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται πολιτικά στο κόμμα του (…) πιστεύω ότι με τον κ. Τσίπρα θα φτάναμε σε μια λογική λύση. Και πρέπει τώρα να σκεφτεί πολύ προσεκτικά τι θα κάνει».