Την ανάγκη να επενδύσουμε μάλλον σ’ ένα προϋπολογισμό της ευρωζώνης παρά να επικεντρώσουμε στη λιτότητα, δήλωσε την Πέμπτη ο αρχηγός των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Μάρτιν Σουλτς  και πρόσθεσε πως δεν υποστηρίζει μια Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς ελευθερία κινήσεων των πολιτών της.

Ads

«Η ήπειρός μας δεν αντέχει άλλα τέσσερα χρόνια γερμανικής πολιτικής στην Ευρώπη όπως αυτή που ασκήθηκε από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», δήλωσε ο Σουλτς και ζήτησε να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να υπάρξουν μέχρι το 2025 οι «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης», ενώ πρόσθεσε πως οι χώρες που δεν συμφωνούν θα πρέπει να φύγουν από την ένωση.

Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες καλούνται να αποφασίσουν σήμερα εάν θα δώσουν το πράσινο φως για την έναρξη συνομιλιών με τους συντηρητικούς της Αγγελα Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Εν μέσω πολιτικής κρίσης και δεδομένης της αρχικής απόφασης του προέδρου του κόμματος  Μάρτιν Σουλτς να παραμείνει στην αντιπολίτευση, οι σημερινές συζητήσεις στο συνέδριο του κόμματος αναμένεται να είναι έντονες. Οι εργασίες του συνεδρίου του SPD στο Βερολίνο θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο. Οι 600 σύνεδροι θα ψηφίσουν την Πέμπτη εάν αποδέχονται την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών με τους συντηρητικούς των χριστιανικών ενώσεων CDU/CSU με στόχο την άρση του πολιτικού αδιεξόδου.

«Θα διαπληκτισθούμε, θα τσακωθούμε, είμαι σίγουρος», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μάρτιν Σουλτς, πρώην υποστηρικτής της ρήξης με την καγκελάριο Μέρκελ και νυν θιασώτης της προσεκτικής προσέγγισης, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Διότι μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, και ακόμη περισσότερο μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με τους  Ελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους, οι σοσιαλδημοκράτες διστάζουν ανάμεσα στην συνέχιση του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, την υποστήριξη μίας συντηρητικής κυβέρνησης μειοψηφίας και την πρόκληση νέων εκλογών.

Ads

Πάντως, σύμφωνα με την Deutsche Welle, η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών καθιστά σαφές ότι σε ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία με την CDU/CSU θα επιδιώξει να υλοποιήσει το μάξιμουμ του εκλογικού της προγράμματος. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει το SPD στις προτάσεις Μακρόν και σε μια «καλά λειτουργική, δημοκρατική, αλληλέγγυα και κοινωνική Ευρώπη». Μεταξύ άλλων προτείνεται η εισαγωγή «ενός συστήματος ευρωπαϊκών κατώτατων μισθών» ενώ έμφαση δίνεται και στην καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας και της παιδικής φτώχειας στην Ευρώπη. Στις προτάσεις περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία ενός «προϋπολογισμού επενδύσεων της Ευρωζώνης» αλλά και «η μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα κοινοβουλευτικά ελεγχόμενο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».

Στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού που αναμένεται να είναι ένα από τα «αγκάθια» πιθανών διαπραγματεύσεων, το SPD προκρίνει μια «συντεταγμένη και ανθρωπιστική μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική», τασσόμενο αναφανδόν υπέρ της επανένωσης οικογενειών με το επιχείρημα ότι «[…] συμβάλει στην καλή ενσωμάτωση» των μεταναστών και προσφύγων στη γερμανική κοινωνία.