Συνεχίζεται για πέμπτο εικοσιτετράωρο η αιματοχυσία λόγω των βίαιων συγκρούσεων στο Σουδάν, με τις δύο αντιμαχόμενες στρατιωτικές φατρίες να δηλώνουν ότι συμφώνησαν σε 24ωρη κατάπαυση του πυρός το βράδυ της Τετάρτης (19/4).

Ads

Η σύγκρουση μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) κινδυνεύει να προσελκύσει και άλλες δυνάμεις που επιθυμούν να αποκτήσουν επιρροή και πρόσβαση σε πολύτιμους πόρους στο Σουδάν, φοβούνται οι αναλυτές.

Τουλάχιστον 296 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 3.000 τραυματίστηκαν από την έναρξη των συγκρούσεων το Σάββατο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αν και ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.

Δεν ήταν σαφές εάν η εκεχειρία θα τεθεί σε ισχύ ή για πόσο χρονικό διάστημα, και αν πρακτικά θα βοηθούσε τους κατοίκους που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους και πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρότατες ελλείψεις τροφίμων, νερού και φαρμάκων – ειδικά στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Ads

Η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε χθες, Τρίτη (18/4) για την εκκένωση αμάχων και την πρόσβαση σε βασικές προμήθειες, κατέρρευσε μέσα σε λίγη ώρα.

Με το Σουδάν να βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα ενός εμφυλίου πολέμου, η σύγκρουση έχει εκτροχιάσει ένα διεθνώς υποστηριζόμενο σχέδιο για μια μετάβαση σε μια πολιτική, δημοκρατική κυβέρνηση μετά από χρόνια στρατιωτικής διακυβέρνησης.

Η Ιαπωνία είναι η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε σχέδιο εκκένωσης των πολιτών της από το Σουδάν, αλλά ερωτήματα περιβάλλουν τον τρόπο με τον οποίο θα εξελιχθεί η προσπάθεια, καθώς διεθνές αεροδρόμιο στο Χαρτούμ είναι κλειστό και εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βρει εκεί καταφύγιο.

Η σημερινή προσπάθεια της Γερμανίας να διασώσει περίπου 150 πολίτες της απέτυχε όταν στρατιωτικά αεροπλάνα εγκατέλειψαν το σχέδιο να πετάξουν στο Χαρτούμ λόγω της βίας, ανέφερε το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Der Spiegel.

Τρία μεταγωγικά αεροπλάνα της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας αναχώρησαν για το Σουδάν, με στάση ανεφοδιασμού στην Ελλάδα, όπου και το σχέδιο εγκαταλείφθηκε και τα αεροπλάνα έλαβαν εντολή επιστροφής στη Γερμανία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Στους Γερμανούς πολίτες που βρίσκονται στην βορειοαφρικανική χώρα περιλαμβάνονται διπλωμάτες, αξιωματικοί της ομοσπονδιακής αστυνομίας, εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και άλλοι, ανέφερε το Der Spiegel.

Αν και ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ εκτιμάται ότι δεν έχει υποστεί καταστροφές, μονάδες της RSF έχουν προσπαθήσει να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πρωτεύουσας. Το πρωί της Τετάρτης, αεροπορικές επιδρομές σφυροκόπησαν το αεροδρόμιο, πιθανότατα από πολεμικά αεροσκάφη του σουδανικού στρατού που προσπαθούσαν να εκδιώξουν τους αντίπαλους μαχητές των RSF από τις εγκαταστάσεις.