Συνολικά 56 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και 595 άλλοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές του Σουδάν, όπως ανακοίνωσε νωρίς σήμερα η ένωση γιατρών της χώρας, μια ημέρα αφού ξέσπασαν εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών  Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF).

Ads

Μάλιστα δύο Έλληνες φαίνεται πως τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα, Χαρτούμ, από ρουκέτα που έπεσε κοντά στην εκκλησία μετά το τέλος της Αναστάσιμης λειτουργίας, ανέφερε σε αποκλειστική επικοινωνία με την ΕΡΤ, ο μητροπολίτης Νουβίας Σάββας.

 
Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στο Σουδάν, κανείς δεν μπορεί να κυκλοφορήσει έξω ενώ  το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τα μέλη της ελληνικής κοινότητας να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.  

Διαβάστε επίσης: Μαρτυρία για συγκρούσεις στο Σουδάν: Δύο Έλληνες τραυματίες από ρουκέτα σε εκκλησία

Ads

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι είχε διαβουλεύσεις με τους ομολόγους τους της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για τις συγκρούσεις στο Σουδάν.

Οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο οι εμπλεκόμενες πλευρές να παύσουν άμεσα τις εχθροπραξίες χωρίς όρους, ανέφερε ο Μπλίνκεν σε ανακοίνωση.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ για τα υψηλά επίπεδα βίας στο Σουδάν που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Οι RSF έχουν ανακοινώσει ότι έχουν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου, της κατοικίας του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, αλλά και του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαρτούμ. Στην ανακοίνωση οι δυνάμεις RSF ανέφεραν ότι έχουν τον έλεγχο άλλων δύο αεροδρομίων στην πόλη Μερόβε στα βόρεια της χώρας, αλλά και του αεροδρομίου της πόλης Ελ Ομπέιντ που βρίσκεται στο Νότιο Σουδάν.

Όπως σημειώνει το BBC σε δημοσίευμά του, από το πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021, το Σουδάν διοικείται από ένα συμβούλιο στρατηγών. Στο επίκεντρο της διαμάχης ωστόσο βρίσκονται δύο στρατηγοί:

Ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ-Μπουρχάν, ο οποίος είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και ουσιαστικά πρόεδρος της χώρας, και ο αναπληρωτής του και αρχηγός των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), στρατηγός Μοχάμεντ Χάμνταν Νταγκάλο, που είναι ευρύτερα γνωστός ως Χεμεντί.

Ένα από τα  βασικά «αγκάθια» για την επόμενη ημέρα, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η ένταξη των 100.000 μελών της RSF στον στρατό, αλλά και η συμφωνία για το πρόσωπο που θα ηγηθεί της νέας δύναμης.

Γιατί οι συγκρούσεις ξεκίνησαν το Μεγάλο Σάββατο;

Η αλήθεια είναι πως είχαν προηγηθεί μέρες έντασης, καθώς τα μέλη της RSF αναπτύχθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, κίνηση που ο στρατός εξέλαβε ως απειλή. Υπήρξαν κάποιες ελπίδες πως οι συνομιλίες που πραγματοποιούνταν το τελευταίο διάστημα θα μπορούσαν να προσφέρουν μια λύση, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Όπως τονίζει το BBC, δεν είναι σαφές για το ποιος ευθύνεται για την έναρξη των συγκρούσεων, ωστόσο υπάρχουν φόβοι για κλιμάκωση της έντασης, με διάφορες χώρες να ζητούν κατάπαυση πυρός και εξεύρεση λύσης.

Διαβάστε: Συγκρούσεις στο Σουδάν: Τι συμβαίνει στην αφρικανική χώρα – Αιτίες και αντιπαλότητες