Προσφυγή στα δικαστήρια κατά των ελληνικών Αρχών ετοιμάζει η ακτιβίστρια Σούχα Μπεσάρα, για την σύλληψη και κράτησή της στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ads

Μετά την άφιξή της στην Ελβετία (που ήταν ο τελικός προορισμός της) με άλλη πτήση από το Λίβανο, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα ξεκίνησε επαφές με δικηγόρους τόσο εκεί όσο και στην Ελλάδα με σκοπό να καταθέσει μήνυση, να ζητήσει εξηγήσεις από τις ελληνικές Αρχές για τις ενέργειές τους και να πετύχει την ακύρωση των λόγων για τους οποίους αυτές έγιναν. Αντίστοιχη κινητοποίηση φαίνεται ότι υπάρχει στο Λίβανο σε διπλωματικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι ανακοίνωση καταδίκης των ελληνικών Αρχών εξέδωσε και η Χεζμπολά στο Λίβανο. Σε αυτήν τονίζεται ότι το μπλόκο στην Μπεσάρα ήταν αδικαιολόγητο και αντίθετο με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που υποτίθεται ότι προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Χαρακτηρίζεται παράνομη η στέρηση της ελευθερίας της και αποδίδεται στην Αθήνα «υποταγή στις βουλές του Ισραήλ», ενώ καλείται η κυβέρνηση του Λιβάνου να προχωρήσει στα αναγκαία μέτρα και ενέργειες απέναντι στις επιλογές των ελληνικών Αρχών.

Το χρονικό της κράτησης

Υπενθυμίζεται πως η Μπισάρα πληροφορήθηκε ότι κρίθηκε «persona non grata» και ότι «αποτελεί απειλή για την ελληνική εθνική ασφάλεια», την ώρα που ήθελε να ταξιδέψει στην Ελβετία, αφού κατέχει την ιθαγένεια, δήλωσε ο επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος Ομάρ Ντεμπ.

Ads

«Επικοινωνήσαμε αμέσως με την πρεσβεία του Λιβάνου στην Ελλάδα, τις ελβετικές αρχές και τους δικηγόρους. Έχουμε πολλούς φίλους που ήθελαν να βοηθήσουν την Σούχα να απελευθερωθεί», δήλωσε ο Adnan Bechara, ο αδελφός της, στην L’orient.

«Τελικά μας είπαν ότι δεν μπορούν να της επιτρέψουν να φύγει απευθείας στη Γενεύη της Ελβετίας όπου κατευθυνόταν, επειδή αυτό θα ήταν παραβίαση της απόφασης να μην της επιτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα, οπότε στάλθηκε πίσω στο Λίβανο για διέλευση πριν πετάξει πίσω στην Ελβετία».

«Θα παρακολουθήσουμε τι συνέβη για να καταλάβουμε ποιος ευθύνεται για αυτή την απόφαση. Θέλουμε να μάθουμε αν αυτό είναι λάθος ή αν είναι επίθεση στην αριστερά ή σε εμάς προσωπικά. Έχουμε πολλούς φίλους στο κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς που είναι φίλοι και δεν θα σιωπήσουμε», κατέληξε.

Σε δήλωσή του, το πολιτικό γραφείο του Κομμουνιστικού Κόμματος του Λιβάνου καταδίκασε τη σύλληψη της Μπισάρα, χαρακτηρίζοντάς την ως «επικίνδυνο προηγούμενο που αποτελεί μια κατάφωρη επίθεση εναντίον μιας εθνικής ηρωίδας του Λιβάνου που συνέβαλε στην επίτευξη της απελευθέρωσης και της ελευθερίας για τους Λιβανέζους και πέρασε 10 χρόνια αιχμάλωτη στο στρατόπεδο κράτησης Khiam, το οποίο φημίζεται για τις απάνθρωπες πρακτικές βασανιστηρίων που τεκμηριώθηκαν από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού».

Ποια είναι η Σούχα Μπισάρα

Το 1988, η Μπισάρα ήταν μόλις 21 ετών όταν πυροβόλησε τον Αντουάν Λαχάντ δύο φορές με ένα περίστροφο. Επρόκειτο για τον ηγέτη του Στρατού του Νοτίου Λιβάνου (SLA), ο οποίος υποστηριζόταν από την ισραηλινή κατοχή του Νοτίου Λιβάνου

Η Μπισάρα πέταξε το όπλο πριν τη συλλάβουν οι σωματοφύλακές του. Το αριστερό χέρι του Λαχάντ έμεινε παράλυτο, αλλά εκείνος επέζησε της επίθεσης.

Η Σούχα συνελήφθη από τους φρουρούς του Λαχάντ και μεταφέρθηκε για λίγο στο Ισραήλ, όπου ανακρίθηκε και ξυλοκοπήθηκε σκληρά. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στο κολαστήριο του Χιάμ, όπου και παρέμεινε για 10 χρόνια, χωρίς να κατηγορηθεί ή να δικαστεί. Έχει αφηγηθεί ότι βασανίστηκε με ηλεκτροσόκ και πέρασε έξι χρόνια απομόνωσης σε ένα μικροσκοπικό κελί.

Μετά από μια τεράστια διεθνή καμπάνια, η ηρωική φιγούρα της Λιβανέζικης αντίστασης απελευθερώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 1998.