Νέα ταξιδιωτική προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στη Ρωσία για τους Αγώνες του Σότσι, εξέδωσαν την Παρασκευή οι ΗΠΑ. Η ειδοποίηση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εκδόθηκε την ίδια ημέρα που οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν στην Κωνσταντινούπολη έναν Ουκρανό ο οποίος επιχείρησε να καταλάβει ένα αεροσκάφος και να το οδηγήσει στο Σότσι. Ο επίδοξος αεροπειρατής, διώκεται για «απόπειρα διάπραξης τρομοκρατικής ενέργειας», ανακοίνωσε σήμερα η ειδική υπηρεσία της Ουκρανίας. Στο μεταξύ, σύντομη συνομιλία με τον ουκρανό ομόλογό του, Βίκτορ Γιανούκοβιτς είχε κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ads

Καμία πλευρά, ωστόσο, δεν διευκρίνισε ποια θέματα συζητήθηκαν σε αυτή τη σύντομη συνάντηση των δύο ανδρών.

«Συνομίλησαν στο στάδιο. Δεν υπήρξε κάποια επίσημη διμερής συνάντηση, κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν στο πρόγραμμα του Γιανούκοβιτς στο Σότσι», ανέφερε εκπρόσωπος της ουκρανικής προεδρίας. Παρόμοιες πληροφορίες έδωσε από το Σότσι και ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η αποδέσμευση της επόμενης δόσης της σημαντικής οικονομικής βοήθειας που παρέχει στο Κίεβο θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στη χώρα. Η βοήθεια αυτή χορηγήθηκε μετά την απόφαση του Γιανούκοβιτς να μην υπογράψει το σύμφωνο σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά να προτιμήσει μια προσέγγιση με τη Μόσχα.

Ads

«Απόπειρα διάπραξης τρομοκρατικής ενέργειας» για τον επίδοξο αεροπειρατή

Ο Ουκρανός, που πλέον διώκεται για «απόπειρα διάπραξης τρομοκρατικής ενέργειας», ήταν επιβάτης ενός αεροσκάφους που εκτελούσε το δρομολόγιο από το Χάρκοβο στην Κωνσταντινούπολη. Προσπάθησε να μπει στο πιλοτήριο φωνάζοντας «Πάμε στο Σότσι!». Την ώρα εκείνη ήταν σε εξέλιξη η τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Οι κυβερνήτες του αεροσκάφους κατάφεραν να το προσγειώσουν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης όπου ο δράστης συνελήφθη από τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις.

Πάντως, οι αρχές που είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι ανακοίνωσαν ότι δεν υπήρξε απειλή εναντίον της διοργάνωσης κατά την απόπειρα αεροπειρατείας στη διάρκεια της χθεσινής τελετής έναρξης των Αγώνων. Ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής Ντμίτρι Τσερνισένκο την περιέγραψε ως «περιστατικό με (δράστη) χούλιγκαν».

Τα μέτρα ασφαλείας στο Σότσι είναι πολύ αυστηρά λόγω των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων ύστερα από τις τρομοκρατικές απειλές που έχουν διατυπωθεί και τις βομβιστικές επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ από τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 30 άνθρωποι.

Νέα ταξιδιωτική προειδοποίηση από τις ΗΠΑ

Με τη νέα ταξιδιωτική προειδοποίηση, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τους αμερικανούς ταξιδιώτες ότι δεν πρέπει να έχουν «καμία προσδοκία για την ασφάλεια των προσωπικών του δεδομένων» όταν θα χρησιμοποιούν τα ρωσικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

«Οι Αμερικανοί ταξιδιώτες θα πρέπει να γνωρίζουν τις απειλές που υπάρχουν στον κυβερνοχώρο και να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να έχουν καμία προσδοκία για το απόρρητο των προσωπικών τους δεδομένων όταν θα κάνουν χρήση των ρωσικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τη Ρωσία ότι διέρρευσε στο Διαδίκτυο τη συνομιλία μεταξύ υψηλόβαθμης αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του πρεσβευτή των ΗΠΑ, οι οποίοι συζητούσαν για μια πιθανή μελλοντική κυβέρνηση στην Ουκρανία. Κατά τη συνομιλία ακούγεται η Βικτόρια Νούλαντ, η βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, να λέει στον πρέσβη ότι θα ήταν καλύτερα αν μια νέα ουκρανική κυβέρνηση είχε την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών παρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην προειδοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται επίσης ότι «οι ρώσοι αστυνομικοί έχουν την εξουσία να σταματούν ανθρώπους για εξακρίβωση στοιχείων ανά πάσα στιγμή και χωρίς λόγο». Επίσης τονίζεται ότι οι Αμερικανοί που επισκέπτονται το Σότσι πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα.

Το υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε ότι οι αμερικανοί πολίτες που πρόκειται να παρακολουθήσουν του Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες θα «πρέπει να επαγρυπνούν συνεχώς για την προσωπική τους ασφάλεια» και ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποτελούν «ελκυστικό στόχο για τους τρομοκράτες».