Συνεχίζεται το θρίλερ αναφορικά με τη συγκρότηση κυβέρνησης στην Ισπανία, καθώς Σοσιαλιστές και Podemos δίνουν μάχη με τον χρόνο και με την αμφίπλευρη καχυποψία, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία.

Ads

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, έχουν να μοιράσουν τα υπουργεία, να συμφωνήσουν στους βασικούς άξονες της πολιτικής τους και κυρίως να ξεπεράσουν το κακό κλίμα μεταξύ των αρχηγών τους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες ο επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, δήλωσε πρόθυμος να μην μετάσχει στη μελλοντική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Υπενθυμίζεται πως ο Ισπανός υπηρεσιακός πρωθυπουργός κι επικεφαλής των Σοσιαλιστών απέρριπτε κατηγορηματικά την συμμετοχή Ιγκλέσιας στην κυβέρνηση, επικαλούμενος την κάθετη διαφωνία τους για την Καταλονία.

«Η Ισπανία χρειάζεται μια αριστερή κυβέρνηση (…) Το Σοσιαλιστικό Κόμμα λέει ότι εγώ είμαι το μοναδικό εμπόδιο για αυτήν την κυβέρνηση. Σκέφθηκα αυτές τις ημέρες και δεν θα γίνω εγώ η δικαιολογία του Σοσιαλιστικού Κόμματος για να μην συγκροτηθεί αυτή η κυβέρνηση συνασπισμού», ανέφερε συγκεκριμένα ο Ιγκλέσιας σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, και πρόσθεσε: «Το αν θα είμαι στο υπουργικό συμβούλιο ή όχι δεν θα είναι πρόβλημα, αρκεί να μην υπάρξουν άλλα βέτο και η παρουσία του Podemos στην κυβέρνηση αντικατοπτρίζει τις ψήφους που κερδίσαμε».

Ads

Ο Σάντσεθ μπορεί να επέμενε μέχρι τώρα στον αποκλεισμό πρωτοκλασάτων στελεχών του Podemos από υπουργικές θέσεις και δη νευραλγικές, μετά την υποχώρηση του Ιγκλέσιας όμως αναμένεται να κάνει με τη σειρά του κάποια βήματα πίσω. Στο πλαίσιο συμβιβασμού είναι μάλιστα πιθανό να δεχτεί μεταξύ άλλων την υπουργοποίηση της Ιρένε Μοντέρο, συντρόφου του Ιγκλέσιας και εκπροσώπου του Podemos.

Ο λόγος στη Βουλή

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά πλέον και τις δυο πλευρές, αφού σήμερα ξεκινάει η συζήτηση στη βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ειδικότερα, όπως προβλέπει το ισπανικό Σύνταγμα η πρώτη ψηφοφορία θα γίνει το απόγευμα της Τρίτης. Σύμφωνα με το σύνταγμα, η όποια κυβέρνηση πρέπει να συγκεντρώσει, στην πρώτη ψηφοφορία, απόλυτη πλειοψηφία 176 εδρών.

Εφόσον αυτό δεν καταστεί δυνατό, το Σύνταγμα προβλέπει επόμενη ψηφοφορία, δύο ημέρες μετά, με στόχο την απλή πλειοψηφία επί των παρόντων. Το πόσες έδρες απαιτεί αυτή εξαρτάται από την αποχή των βουλευτών. Για αυτό ένα από τα κρίσιμα σημεία των διαπραγματεύσεων είναι αν θα απέχουν από την ψηφοφορία τα εθνικιστικά κόμματα και τα κόμματα της Καταλονίας.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ούτε απλή πλειοψηφία, ο βασιλιάς Φίλιππος έχει το δικαίωμα να δώσει σε άλλον πολιτικό αρχηγό εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ενδεχόμενο που θεωρείται απίθανο, αφού οι Σοσιαλιστές κέρδισαν ξεκάθαρα τις εκλογές που έγιναν τον Απρίλιο.

Εφόσον το αδιέξοδο παραμείνει, ο βασιλιάς δεν έχει άλλη επιλογή: πρέπει να προκηρύξει νέες εκλογές που θα διεξαχθούν εντός δύο μηνών.