Στο Παρίσι θα βρεθούν το Σάββατο οι Σοσιαλδημοκράτες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ προκειμένου να συντονίσουν τις θέσεις τους για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 26 και 27 Ιουνίου όπου θα αποφασιστεί το πρόσωπο που θα ηγηθεί της Κομισιόν. 

Ads

Στη συνάντηση που θα αρχίσει πριν από το μεσημέρι θα συμμετέχουν εκτός από τον οικοδεσπότη Φρανσουά Ολάντ οι Βέρνερ Φάιμαν (Αυστρία), Ελιο ντι Ρούπο (Βέλγιο), Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ (Δανία), Ματέο Ρέντσι (Ιταλία), Βίκτορ Βιορέλ Πόντα (Ρουμανία), Ρόμπερτ Φίτσο (Σλοβακία), Μπόχουσλαβ Σομπότκα (Τσεχία). Παρόντες θα είναι επίσης ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και ο Μάρτιν Σουλτς, πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και νυν πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών.

Στην συνάντηση θα διατυπωθεί ότι πρέπει η Ευρώπη να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, και στη συνέχεια στην απασχόληση των νέων. Τα οικονομικά ζητήματα θα απασχολήσουν επίσης. Ήδη στην Γερμανία έχει γίνει συζήτηση για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας από τον αντικαγκελάριο με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να μπαίνει μπροστά και να επιχειρεί να σφαγίσει το θέμα λέγοντας ότι «όπως συζητήσαμε και με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ η Γερμανία δεν θέλει αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας». 

Όμως και ο Ματέο Ρέντσι – που μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, πολέμησαν την υποψηφιότητα Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν – έχει αρχίσει διαπραγματευτικό παιχνίδι ζητώντας ως αντάλλαγμα για την στήριξη του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου την χαλάρωση της ευρωπαϊκής πολιτικής της λιτότητας. Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Κομισιόν εξελέγη έμμεσα από τους πολίτες καθώς βάσει κανονισμού θα πρέπει να προέρχεται από το πρώτο σε ψήφους κόμμα της Ευρωβουλής. Εν προκειμένω ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Για τον λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας, υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν με την Ευρωπαϊκή Αριστερά δήλωσε ότι θα πρέπει να στηριχθεί ο Γιούνκερ. 

Ads

Ο Ντέιβιντ Κάμερον επανέλαβε πάντως την Τρίτη ότι θα πολεμήσει μέχρι τέλους την υποψηφιότητα Γιούνκερ. Την Δευτέρα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, για το θέμα αυτό. Ο Ρομπάι από την θέση που βρίσκεται δεν μπορεί παρά να προτείνει την στήριξη στον υποψήφιο του ΕΛΚ.

Από την άλλη πλευρά η Άγκελα Μέρκελ επαναδιατύπωσε και πάλι την Πέμπτη την υποστήριξή της προς την υποψηφιότητά του. Ανακοίνωσε, δε, την Παρασκευή ότι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συμφώνησαν σε στήριξη της υποψηφιότητας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκείνης του Μάρτιν Σουλτς για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με τη συμφωνία αυτή ο Σουλτς αποσύρεται τυπικά από τη διεκδίκηση της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών.