Διαδηλώσεις μπροστά στις πρεσβείες και τα προξενεία της Βραζιλίας σε πολλές πόλεις όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις πυρκαγιές που κατακαίουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, τον λεγόμενο και «πνεύμονα της γης».

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Αμαζόνιος φλέγεται

Υπό το σύνθημα «Αμαζόνιος SOS», που ίδρυσε η έφηβη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, κατά της κλιματικής αλλαγής, οι «Παρασκευές για το Μέλλον», και τα τοπικά παραρτήματά του απηύθυναν το σχετικό κάλεσμα, το οποίο ενστερνίστηκαν αμέσως πάρα πολλές ΜΚΟ. «Ο πόλεμος εναντίον της φύσης πρέπει να τερματιστεί», έγραψε στο Twitter η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

«Αυτή τη στιγμή, οι πυρκαγιές -οι οποίες εξαπλώνονται πολύ γρήγορα-καταστρέφουν το δάσος του Αμαζονίου με τρομακτικό ρυθμό. Το σπίτι μας κυριολεκτικά καίγεται, οι πνεύμονες του πλανήτη μας μετατρέπονται σε στάχτες», τόνισε το κίνημα στην ανακοίνωσή του. «Αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, οι δασικές πυρκαγιές πολλαπλασιάστηκαν, εξαιτίας της ξηρασίας, αλλά επίσης εξαιτίας της αποκρουστικής περιβαλλοντικής πολιτικής της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, που δεν βλέπει τον Αμαζόνιο παρά σαν αγελάδα για άρμεγμα», συνεχίζει το κείμενο.

Ads

«Θέλουμε μια κυβέρνηση που αντιλαμβάνεται τη σημασία της φύσης και δεσμεύεται να προστατεύσει τον φυσικό μας πλούτο. Μια κυβέρνηση που ασκεί αυστηρό έλεγχο στις εταιρείες οι οποίες απομυζούν τους φυσικούς πόρους μας, που δίνει προτεραιότητα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αυτοχθόνων λαών», τόνισε η Ντανιέλα Μπόρζις, στέλεχος του κινήματος Παρασκευές για το Μέλλον στη Βραζιλία.

Με επιφάνεια 5,5 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ο Αμαζόνιος είναι το πιο μεγάλο τροπικό δάσος στον πλανήτη. Αυτός ο θησαυρός βιοποικιλότητας απειλείται με αποψίλωση λόγω της γεωργικής δραστηριότητας, της κτηνοτροφίας, των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και της υλοτομίας. Το τρέχον διάστημα, στο δάσος αυτό μαίνονται πυρκαγιές.

Μολονότι η κατάσταση στον Αμαζόνιο ήταν πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί χθες Πέμπτη, το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας (INPE) έκανε λόγο για σχεδόν 2.500 νέες πυρκαγιές μέσα σε μόλις 48 ώρες στο σύνολο της Βραζιλίας.  Σύμφωνα με το INPE, από τον Ιανουάριο ως την 21η Αυγούστου καταγράφηκαν 75.336 δασικές πυρκαγιές, αριθμός αυξημένος κατά 84% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς· η αύξηση των πυρκαγιών στο δάσος του Αμαζονίου ανέρχεται σε 52,6%.

Πολίτες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους του Λονδίνου, της Βαρκελώνης, του Άμστερνταμ, της Γενεύης, του Δουβλίνου και άλλων πόλεων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο για να απευθύνουν έκκληση για τη διάσωση του Αμαζονίου, που βρίσκεται στο έλεος πυρκαγιών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για κινητοποίηση σε ολόκληρο τον κόσμο για τον «πνεύμονα του πλανήτη που καίγεται». «Όλοι μας είδαμε αυτές τις φρικτές εικόνες και θέλουμε να κάνουμε κάτι ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους της Βραζιλίας» είπε η Λουίζα Στιούαρτ, καθηγήτρια 36 ετών. «Έχουμε παιδιά και θέλουμε να μεγαλώσουν σε έναν κόσμο που θα έχει ακόμα τους πνεύμονές του» υπογράμμισε. «Αυτές οι πυρκαγιές προκλήθηκαν με τη συναίνεση της κυβέρνησης της Βραζιλίας που δεν έκανε τίποτα για να τις σταματήσει. Εάν υπάρχει κάποιος να επιρρίψουμε τις ευθύνες, είναι ο κύριος Ζαΐχ Μπολσονάρου» σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Έτορ Ορουτικοτσέα, ο εκπρόσωπος τύπου του “Fridays for Future” στην ισπανική πόλη.

Έκκληση Μακρόν – Οργή από Μπολσονάρο

Έκκληση για τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο απηύθηνε ο Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση μια διεθνή κρίση και καλώντας τους υπόλοιπους ηγέτες των G7 να θέσουν το ζήτημα στην κορυφή της ατζέντας της συνόδου τους το Σαββατοκύριακο. Την οργισμένη αντίδραση του Ζαΐχ Μπολσονάρο προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου της Γαλλίας.

«Το σπίτι μας καίγεται. Κυριολεκτικά. Η Αμαζονία, ο πνεύμονας του πλανήτη μας που παράγει το 20% του οξυγόνου μας, είναι στις φλόγες. Πρόκειται για διεθνή κρίση. Μέλη της G7, ραντεβού σε δυο ημέρες για να συζητήσουμε αυτήν την κατεπείγουσα κατάσταση», τόνισε ο Μακρόν μέσω Twitter.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος έσπευσε να απαντήσει, κατηγορώντας τον Γάλλο ομόλογό του ότι εμφορείται από «αποικιοκρατική νοοτροπία» και ότι είπε «εργαλειοποιεί ένα εσωτερικό ζήτημα της Βραζιλίας και των άλλων χωρών όπου εκτείνεται ο Αμαζόνιος» προκειμένου να καρπωθεί «προσωπικά πολιτικά οφέλη» και ότι έχει υιοθετήσει «εντυπωσιοθηρικό τόνο που δεν συμβάλλει με κανέναν τρόπο να επιλυθεί το πρόβλημα».

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας είναι «ανοιχτή» στον διάλογο στη βάση όμως των «αντικειμενικών γεγονότων και του αμοιβαίου σεβασμού», υποστήριξε για να προσθέσει ότι η «εισήγηση του Γάλλου προέδρου κατά την οποία τα ζητήματα του Αμαζονίου θα συζητηθούν G7 χωρίς τη συμμετοχή της περιοχής θυμίζει μια αποικιοκρατική νοοτροπία προ πολλού ξεπερασμένη τον 21ο αιώνα».

Μάλιστα, ο ακροδεξιός πρόεδρος ισχυρίστηκε πως ο «οικοδεσπότης» της συνόδου χρησιμοποιεί «ψευδές» φωτογραφικό υλικό, καθώς είχε ανεβάσει φωτογραφία του δάσους σε φλόγες που είχε τραβήξει φωτογράφος που πέθανε το 2003. Υπενθυμίζεται ότι ο Μπολσονάρο προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή όταν υποστήρξε ότι οι ΜΚΟ που προασπίζονται το περιβάλλον, είναι αυτές που βάζουν τις φωτιές στον Αμαζόνιο.