Μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης αλ Σεμπάμπ εξαπέλυσαν επίθεση στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου το απόγευμα της Παρασκευής, στοχοθετώντας το προεδρικό μέγαρο κι ένα ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 22 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι τουλάχιστον είκοσι να τραυματιστούν. 

Ads

Σκοπός της επιχείρησης φαίνεται πως ήταν οι τζιχαντιστές να εισβάλουν στο προεδρικό μέγαρο, αλλά απωθήθηκαν, σύμφωνα με πηγές από τα σώματα ασφαλείας.

Οι τζιχαντιστές ξεκίνησαν την επίθεση με την ανατίναξη με διαφορά μερικών λεπτών δύο αυτοκινήτων παγιδευμένων με εκρηκτικές ύλες, σε μια περιοχή όπου βρίσκονται το προεδρικό μέγαρο – που αποτελεί ταυτόχρονα την έδρα της κυβέρνησης – ξενοδοχεία όπου διαμένουν πολλοί αλλοδαποί, καθώς και το αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών. 

Το πρώτο αυτοκίνητο-βόμβα, το οποίο οδηγούσε ένας καμικάζι, ανατινάχθηκε κοντά σε σημείο ελέγχου, σε μικρή απόσταση από τη «Βίλα Σομαλία», την έδρα της κυβέρνησης. Το δεύτερο αυτοκίνητο – βόμβα πυροδοτήθηκε κοντά σε ένα ξενοδοχείο που άνοιξε πρόσφατα. Ακολούθησαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στους ισλαμιστές μαχητές και στελέχη των σωμάτων ασφαλείας.

Ads

«Επιβεβαιώσαμε ότι τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιθέσεις, ανάμεσά τους τρεις άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας της Σομαλίας (…). Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους οι οποίοι σκοτώθηκαν ήταν πολίτες», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Χάσα, αξιωματικός των σομαλικών σωμάτων ασφαλείας.

Σύμφωνα με έναν άλλον ένα αξιωματικό της ασφάλειας, τον Αμπντουλάχι Άχμεντ, πέντε από τους δράστες έπεσαν νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων επιβολής της τάξης και «αποκαταστάθηκε η ομαλότητα» στο κέντρο της σομαλικής πρωτεύουσας.

Η οργάνωση Αλ Σεμπάμπ, η οποία ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μια ανακοίνωση, τονίζοντας ότι στοχοθέτησε κυβερνητικές εγκαταστάσεις και υποστηρίζοντας πως σκοτώθηκαν 15 στρατιώτες. Αυτό δεν επιβεβαιώθηκε από τις σομαλικές αρχές.