Για «χιτλερικές μεθόδους» κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο έδρασε η Μόσχα στην περίπτωση της Κριμαίας.

Ads

 
«Ο Χίτλερ υιοθέτησε τέτοιες μεθόδους στην Σουδητία. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε όλοι από την ιστορία», δήλωσε ο Σόιμπλε μιλώντας σε μαθητές που επισκέφθηκαν το υπουργείο του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
 
Ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας σημείωσε πως το κρισιμότερο ζήτημα στις εξελίξεις είναι να αποτραπεί η χρεοκοπία της Ουκρανίας καθώς τότε θα επικρατήσει χάος και «κάποιες ένοπλες συμμορίες θα επιδιώξουν να πάρουν την εξουσία, δίνοντας το πρόσχημα στην Ρωσία για στρατιωτική επέμβαση».
 
Μιλώντας στους μαθητές για το πως η Κριμαία κατέληξε στη Ρωσία ανέφερε: «Σε κάποιο σημείο η κατάσταση κλιμακώθηκε και τότε είπε ο Πούτιν: Ούτως ή άλλως πάντα ήθελα την Κριμαία» και επισήμανε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος αιτιολόγησε την πράξη του με την παρουσία εκεί του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
 
«Ο Πούτιν θα πρέπει να είπε στον εαυτό του, “και αυτή η ευκαιρία είναι η σωστή, προκειμένου να δείξω ότι μπορώ να εγγυηθώ την τάξη, εάν χρειαστεί”», είπε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι για την κατάσταση ανησυχούν ιδιαίτερα οι συνάδελφοί του από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία ήταν παλαιότερα μέλη του Ανατολικού Μπλοκ, κυρίως από την Ουγγαρία, την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.
 
«Είναι αρκετά τρομαγμένοι», δήλωσε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι οι ομόλογοί του από αυτές τις χώρες τον έχουν ενημερώσει για τα σχέδιά τους να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες. Ο ίδιος απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γερμανίας, καθώς κάτι τέτοιο «δεν θα είχε νόημα».

Αποσύρει το στρατό από τα σύνορα η Ρωσία

Εν τω μεταξύ η Ρωσία αποφάσισε τη μείωση του αριθμού των Ρώσων στρατιωτών που είχαν αναπτυχθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα σύνορα με την Ουκρανία, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Στάινμαγερ να αναφέρει πως πρόκειται για ένα μικρό δείγμα πως η αντιπαράθεση γύρω από την Κριμαία υποχωρεί. «Ελπίζω ότι έχουμε ξεπεράσει πλέον την χειρότερη κλιμάκωση», δήλωσε.
 
Παράλληλα σημείωσε πως η Ευρώπη πρέπει να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν άλλα τμήματα της Ουκρανίας τα οποία θα προσαρτηθούν στη Ρωσία και ότι από εδώ και στο εξής δεν θα υφίσταται μόνον η απειλή νέων κυρώσεων προς τη Ρωσία, αλλά και συνεχείς προσπάθειες για διάλογο.

Ads