«Την επόμενη χρονιά θα πρέπει να εξετάσουμε νέα μέτρα για την Ελλάδα», ανέφερε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Υποστήριξε ότι η άρνηση του κουρέματος δεν αποτελεί προεκλογικό ψέμα και πως θέλει να είναι ειλικρινής απέναντι στον γερμανικό λαό. Μάλιστα στο οικονομικό περιοδικό, Wirtswchaftswoche, σχολίασε ότι δεν υπάρχουν «μυστικά σχέδια» για μετά τις εκλογές. Οι δηλώσεις του επέφεραν την κριτική της αντιπολίτευσης προς την καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.

Ads

 
«Προβλέπουμε επιπλέον βοήθεια, με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και έχοντας κατά νου ότι θα πρόκειται για ποσά πολύ πιο περιορισμένα απ’ ό,τι μέχρι τώρα»», διευκρινίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.
 
Διαβάστε επίσης:

Tvxs Ρεπορτάζ: Το νέο μνημόνιο αλλάζει το πολιτικό σκηνικό

Tvxs Συνέντευξη: Π.Παναγιώτου: Θα κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από κούρεμα 

Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε μετά την δήλωσή του την Τρίτη ότι θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Β. Σόιμπλε είπε στην Handelsblatt ότι «δεν θέλω να με κατηγορήσουν μετά τις εκλογές, ότι δεν είχα πει την αλήθεια από πριν … Γι’ αυτό είμαι ευχαριστημένος που το ευρύ κοινό έχει πλέον καταλάβει καλά αυτό που λέω και ξαναλέω από το 2012: την επόμενη χρονιά θα πρέπει να εξετάσουμε νέα μέτρα για την Ελλάδα».
 
Στην συνέντευξή του στο περιοδικό Wirtswchaftswoche, αρνήθηκε εκ νέου ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους και τόνισε ότι η όποια σχετική συζήτηση είναι παραπλανητική και επικίνδυνη για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Σχολίασε, δε, ότι η άρνηση του κουρέματος δεν αποτελεί προεκλογικό ψέμα.
 
«Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι δεν υπάρχουν μυστικά σχέδια για την περίοδο μετά τις εκλογές και ότι δεν μετατίθεται χρονικά η λήψη καμίας απόφασης στην Ευρώπη λόγω των εκλογών στη Γερμανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
«Η κατάσταση στην Ελλάδα εξελίχθηκε καλύτερα από όσο ανέμεναν όλοι», συμπλήρωσε ο κ. Σόιμπλε προσθέτοντας ότι «η συγχρηματοδότηση μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ θα μπορούσε να είναι ένα μέσο ελάφρυνσης της Ελλάδας». Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει τα ρεπορτάζ του γερμανικού Τύπου που ήθελαν ένα τρίτο πακέτο στήριξης να χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά ταμεία.
 
«Η Γερμανία θα πληρώσει»
 
Με αφορμή τις δηλώσεις Σόιμπλε περί τρίτου πακέτου, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ επιτέθηκε εκ νέου στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Neue Westfälische: «Δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Προφανώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε κατά λάθος αυτό που πολλοί υποψιάζονται: Η Γερμανία θα αναγκαστεί να πληρώσει».
 Όπως λέει ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος, στόχος της καγκελάριου είναι να θέσει το ζήτημα στήριξης της Ελλάδας στην πολιτική ατζέντα μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.
 

 
Κριτική στις δηλώσεις Σόιμπλε για το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου στήριξης άσκησε και ο πρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ. Μιλώντας στην εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung υποστήριξε πως «ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ομολογεί για λογαριασμό της Άγκελα Μέρκελ ότι η λανθασμένη πολιτική στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα εξελίσσεται για τον Γερμανό φορολογούμενο σε βαρέλι χωρίς πάτο».
 
Ανέφερε, δε, ότι «πριν αρχίσουμε να μιλάμε για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις: πρώτον, το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να επιβάλλει φόρο αλληλεγγύης 50% σε όλες τις περιουσίες άνω του 1 εκατ. ευρώ. Και δεύτερον, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και ακίνητα άνω του 1 εκατ. που διαθέτουν Έλληνες στο εξωτερικό θα πρέπει να παγώσουν και να συγκριθούν με τους ελληνικούς καταλόγους με φοροφυγάδες. Και αν διαπιστωθεί φοροδιαφυγή να κατάσχονται τα περιουσιακά στοιχεία».