Πρόσκληση σε ανέργους επαγγελματίες να πάνε στη Γερμανία, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι η απογοήτευση εκατομμυρίων νέων που είναι άνεργοι αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία και τη νομιμοποίηση της Ευρώπης. Παράλληλα ο επικεφαλής των συνδικάτων εργαζομένων της Γερμανίας τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής μακροπρόθεσμου επενδυτικού προγράμματος σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου η ανεργία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Εν τω μεταξύ, η γερμανίδα καγκελάριος δέχθηκε τις βολές υπουργού Οικονομίας Φίλίπ Ρέσλερ για τις προεκλογικές της υποσχέσεις περί αύξησης των δημοσίων δαπανών ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Ads

«Σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, είμαστε μια μάλλον γερασμένη ήπειρος, η οποία δεν έχει το περιθώριο να χάσει τα παιδιά της από τους λαϊκιστές και τους εξτρεμιστές», έγραψε ο κ. Σόιμπλε σε άρθρο του στην εφημερίδα Der Tagesspiegel. Σημείωσε επίσης ότι δεν επιτρέπεται η Ευρώπη, η οποία εξυγιάνθηκε, δεν επιτρέπεται να αποκλείσει μια ολόκληρη γενιά.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει άμεσα τα έξι δισεκατομμύρια που προορίζονται για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων ενώ σε ό, τι αφορά τη χώρα του, τόνισε ότι «όσοι ενδιαφέρονται για εκπαίδευση ή όσοι είναι άνεργοι επαγγελματίες, είναι ευπρόσδεκτοι εδώ».

Αντίθετη άποψη έχει, ωστόσο, ο Κλάους Βιζεχούγκελ, σύμβουλος του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ για θέματα απασχόλησης. Στην ίδια εφημερίδα επισήμανε ότι το Βερολίνο πρέπει πρώτα να ασχοληθεί με τα δικά του προβλήματα και υπογράμμισε ότι στην Γερμανία υπάρχουν σήμερα 1,5 εκατομμύριο νέοι χωρίς επαγγελματική κατάρτιση.

Ads

«Πριν αρχίσουμε να δεχόμαστε υποψήφιους από το εξωτερικό, πρέπει να κάνουμε κάτι με αυτούς», δήλωσε, αν και αναγνώρισε ότι η Γερμανία πρέπει να ασχολείται και με τα προβλήματα που απασχολούν την Ευρώπη.

Συνδικάτα υπέρ επενδυτικού πρόγραμματος για τις χώρες με υψηλό ποσοστό ανεργίας

Υπέρ της εφαρμογής μακροπρόθεσμου επενδυτικού προγράμματος σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, όπου η ανεργία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, τάχθηκε ο επικεφαλής των συνδικάτων εργαζομένων της Γερμανίας Μίχαελ Ζόμερ, ο οποίος μάλιστα κάλεσε το Βερολίνο να αλλάξει πορεία στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία, ο κ. Ζόμερ υποστηρίξε ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν επαρκούν ώστε να μειωθεί η ανεργία, ενώ προειδοποίησε ότι «μόνο με μέτρα λιτότητας, η κρίση θα βαθύνει ακόμη περισσότερο». Οι πολίτες δεν βλέπουν πλέον στην Ευρώπη τη λύση αλλά την αιτία των προβλημάτων τους, σημείωσε, εκφράζοντας την ανησυχία για τον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτύχει πολιτικά και δημοκρατικά. «Και τότε, το ευρώ δεν θα μπορεί πλέον να είναι το κοινό μας πρότζεκτ», τόνισε.

Ο γερμανός συνδικαλιστής υπογράμμισε ακόμη ότι η θητεία της γερμανικής κυβέρνησης που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο δεν έχει να επιδείξει τίποτε θετικό σε ό, τι αφορά την αγορά εργασίας και δήλωσε δηλώνει απογοητευμένος από την κοινωνική πολιτική της Άγγελας Μέρκελ. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα μετά τις εκλογές να καθιερωθεί ως υποχρεωτικός ο κατώτατος μισθός.

Βολές Ρέσλερ σε Μέρκελ για τις προεκλογικές εξαγγελίες

Τα βέλη του επικεφαλής του FDP (του κόμματος που αποτελεί εταίρο της κυβέρνησης της Άνγκελα Μέρκελ) και υπουργού Οικονομίας Φίλίπ Ρέσλερ δέχθηκε η καγκελάριος για τις προεκλογικές της υποσχέσεις περί αύξησης των δημοσίων δαπανών ενόψει των βουλευτικών εκλογών και επισήμανε ότι δεν είναι ώρα να εγκαταλειφθεί η «οικονομική σύνεση».

Η Μέρκελ, το κεντροδεξιό κόμμα της οποίας CDU προηγείται στις δημοσκοπήσεις, υποσχέθηκε ότι θα διατεθούν περισσότερα κονδύλια για τις οικογένειες και για να υλοποιηθούν έργα υποδομής εάν κερδίσει τρίτη θητεία στην καγκελαρία.

«Την καλώ κατεπειγόντως να παραμείνει εντός των ορίων της οικονομικής σύνεσης. Οι υποσχέσεις περί (της άσκησης μιας) κοινωνικής πολιτικής όπως αυτή που προτείνει τώρα η CDU πρέπει να είναι οικονομικά εφαρμόσιμες», είπε ο Φίλιπ Ρέσλερ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Welt am Sonntag και δημοσιεύεται την Κυριακή.

Η Γερμανία δεν πρέπει να εγκαταλείψει το στόχο να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, επέμεινε ο Ρέσλερ.

Το Σάββατο η εφημερίδα Bild υπολόγισε το κόστος των προεκλογικών εξαγγελιών της Μέρκελ στα 28 δισεκατ. ευρώ και πρόσθεσε πως αυτές δείχνουν πως η προεκλογική εκστρατεία εντέλει άρχισε.