Μετά και την επισημοποίηση της επιλογής του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ για την Προεδρία της Κομισιόν η Γερμανία φαίνεται ότι αλλάζει στάση και κρατά σκληρή γραμμή απέναντι στο ζήτημα της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας. Μάλιστα, με συνέντευξή του στους Financial Times ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέλει να κλείσει κάθε σχετική συζήτηση.
Υπενθυμίζεται ότι η υποψηφιότητα Γιούνκερ αν και επιβεβλημένη από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών – υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά φέτος ο Πρόεδρος της Κομισιόν θα ήταν ο υποψήφιος του πρώτου σε ψήφους ευρωπαϊκού κόμματος ώστε να εκλεγεί έμμεσα απευθείας από τους πολίτες – είχε πολεμηθεί από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και άλλους. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, είχε διαπραγματευτεί την στήριξη του Γιούνκερ, που προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με αντάλλαγμα την χαλάρωση της πολιτικής της λιτότητας, ενώ σε αντίστοιχα αιτήματα χωρίς να τα συνδέει, όμως, με την Κομισιόν είχε προβεί και η Γαλλία.
Η συνέντευξη Σόιμπλε έρχεται λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου συμφωνήθηκε πως θα πρέπει να γίνει η «βέλτιστη χρήση» των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας ώστε να τονωθούν η ανάπτυξη και η αγορά εργασίας. Η συμφωνία παρόλα αυτά δεν προέβλεπε αλλαγές στο Σύμφωνο.
«Κοινός τόπος όλων των ευρωπαίων ηγετών είναι πως η βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», είπε ο Σόιμπλε προσθέτοντας ότι «το πρόβλημα στην Ευρώπη δεν είναι οι κανόνες, αλλά η εφαρμογή τους – κάποιες φορές». «Όπως λέω πάντα, δεν πρέπει να μιλάμε για τροποποιήσεις, πρέπει να κάνουμε αυτό που λένε οι κανόνες! Πρέπει να τηρούμε τα συμφωνηθέντα. Πρέπει να εφαρμόζουμε τους κανόνες», συμπλήρωσε.
Ο Ρέντσι, όμως, παρουσίασε το αποτέλεσμα της Συνόδου ως μία επιτυχία της Ρώμης, που δίνει στην Ευρώπη ένα βαθμό ευελιξίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, ο Ρέντσι κατέληξε σε συμφωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ πως σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάρχει δυνατότητα παράτασης των προθεσμιών για την επίτευξη ορισμένων δημοσιονομικών στόχων. Ωστόσο, ο Σόιμπλε από την πλευρά του σημειώνει λιτά πως δεν έχει ακούσει κανένα αίτημα για μεγαλύτερη «ευελιξία» στο Σύμφωνο Σταθερότητας, «είτε από τον ιταλό πρωθυπουργό είτε από οποιονδήποτε άλλον».
Υπενθυμίζεται ότι και ο σοσιαλδημοκράτης κυβερνητικός εταίρος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είχε δημιουργήσει θέματα εντός της καγκελαρίας καθώς δηλώσεις του είχαν ερμηνευθεί ως πρόθεση χαλάρωσης των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας. Η Μέρκελ όμως είχε σπεύσει με δηλώσεις της να διαψεύσει ότι υπάρχει σχετικό θέμα στην γερμανική κυβέρνηση – κάτι που όπως είπε συμφώνησε και με τον αντικαγκελάριο (σ.σ: Γκάμπριελ). Συμπλήρωσε, δε, ότι στην συμφωνία τους υπήρχε και ο όρος της στήριξης του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών για την Κομισιόν, Μάρτιν Σουλτς, για την θέση του Προέδρου του ευρωκοινοβουλίου.
Όσον αφορά τον Κάμερον, που κινδυνεύει με πλήρη απομόνωση εξαιτίας της πολεμικής του προς τον Γιούνκερ, ο Σόιμπλε χαρακτήρισε το Λονδίνο ως «απαραίτητο» εταίρο και μέρος-κλειδί της ενωμένης Ευρώπης. Μάλιστα, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι εάν ο Γιούνκερ κλειδώσει για την Κομισιόν εκείνος θα επιτάχυνε τις διαδικασίες για δημοψήφισμα παραμονής ή όχι στην ΕΕ, ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ότι «ιστορικά, πολιτικά, δημοκρατικά, πολιτισμικά, η Μεγάλη Βρετανία είναι απολύτως απαραίτητη για την Ευρώπη. Η ΕΕ χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κάτι απολύτως απαράδεκτο, που δεν μπορώ να φανταστώ». Προσπαθώντας, δε, να κάνει ακόμη πιο ελκυστικά τα πράγματα για την Βρετανία, είπε πως η Ευρώπη πρέπει να κάνει «τα πάντα» ώστε «τα συμφέροντα και οι θέσεις» της Βρετανίας να εκπροσωπούνται επαρκώς στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός, με άρθρο του στην εφημερίδα Daily Telegraph, δήλωσε πάντως ότι μπορεί να συνεργαστεί με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, παρά τις μέχρι τώρα διαφωνίες του. Επεσήμανε, δε, πως ο Γιούνκερ έχει τονίσει την ετοιμότητά του να λάβει υπόψη τις βρετανικές ανησυχίες για το μέλλον της ΕΕ και να προσφέρει μια «δίκαιη συμφωνία» στο Λονδίνο. Σχολίασε, ακόμη, ότι είναι λάθος να θεωρείται ότι η διαπραγματευτική στρατηγική της Βρετανίας εντός της ΕΕ έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα μη δεχόμενος την εκτίμηση ότι από την Σύνοδο Κορυφής βγήκε «εντελώς ταπεινομένος».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >