Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Der Tagespiegel am Sonntag”, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βολφγκαγκ Σόιμπλε, έθεσε ως πρώτο στόχο της ΕΕ τη δημοσιονομική εξίσωση των χωρών, ενώ δεν απέκλεισε την έκδοση ευρωομολόγου, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Επιπλέον τόνισε για ακόμη μια φορά ότι η κρίση δεν έχει περάσει.

Ads

Σε ερώτηση σχετική με την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές δήλωσε θετικός και ανέφερε ότι “αρχικά, προσπαθήσαμε η επιβολή του να γίνει σε διεθνές επίπεδο. Τώρα στόχος μας είναι να εφαρμοστεί στην Ευρώπη. Στο μεταξύ, η Γερμανία και η Γαλλία δεν είναι πλέον μόνες στο θέμα αυτό. Αλλά δεν είναι δυνατή η μονομερής εθνική δράση. Η ευρωζώνη είναι ο μικρότερος χώρος στον οποίον μπορεί να εισαχθεί αυτός ο φόρος”.

Ο κ. Σόιμπλε υπεραμύνθηκε της πολιτικής έναντι των αγορών και δήλωσε ότι για να μην επαναληφθεί μια ανάλογη κρίση “αυτό που λείπει, είναι οι επαρκείς κανόνες για τους εναλλακτικούς φορείς, τη λεγόμενη γκρίζα αγορά. Σχετικά με τα μικρά βήματα στις ανοικτές πωλήσεις, έχω ήδη μιλήσει. Αλλά υπάρχουν πολλά τέτοια προϊόντα τα οποία πρέπει να ρυθμίσουμε. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν μπορούμε να πιέζουμε επ΄αόριστον τις αγορές για να πάνε γρηγορότερα”.

Σχετικά με την έκδοση των ευρομολόγων ο Γερμανός υπουργός οικονομικών έθεσε ως πρώτο στόχο την επίτευξη κοινών δημοσιονομικών μεγεθών.

”Αντιλαμβανόμαστε τώρα ότι ένα κοινό νόμισμα χρειάζεται απαραιτήτως μια κοινή δημοσιονομική πολιτική, προκειμένου να γίνει οριστικά δεκτό από τις αγορές. Πρέπει να προχωρήσουμε στην συγκέντρωση της οικονομικής πολιτικής, πριν μιλήσουμε για ευρωομόλογα, δηλαδή για ένα ενιαίο σύστημα επιτοκίων στην ευρωζώνη. Όσο δεν υπάρχουν αυτοματοποιημένοι μηχανισμοί επιβολής κυρώσεων για τις παραβάσεις επί των κοινοτικών νόμων ή άλλες θεσμικές πρόοδοι στην κατεύθυνση της κοινής οικονομικής πολιτικής, δεν μπορούμε να καταστήσουμε κοινούς τους επιτοκιακούς κινδύνους. Αν το κάναμε, εάν εφαρμόζαμε μόνο τα ευρωομόλογα θα καταστρεφόταν κάθε ελπίδα για χρηματοπιστωτική σταθερότητας στην Ευρώπη. Όσο δεν έχουμε ολοκληρωμένη δημοσιονομική πολιτική, η δημοσιονομική ευρωστία των διαφορετικών χωρών της Ευρωζώνης, θα εκφράζεται και με διαφορετικά επιτόκια” τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

Ads

Βέβαια δεν παρέλειψε να μιλήσει για αδυναμία χάραξης εθνικής πολιτικής στο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης και για συνέχιση της κρίσης. Πιο συγκεκριμένα δήλωσε ότι “η επιρροή των εθνικών πολιτικών είναι περιορισμένη στην εποχή της παγκοσμιοποίησης …Ήταν απίστευτα κουραστικό το να ευθυγραμμιστούν τόσα πολλά διαφορετικά εθνικά συμφέροντα. Αυτή η δυνατότητα, αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα μετά το 2008 και δεν πρέπει να χάσουμε αυτή τη δυναμική. Μπορούμε να διδαχθούμε από τις κρίσεις. Ακούστε την προειδοποίησή μου: Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Η πολιτική δεν έχει ακόμη αντλήσει τα αναγκαία διδάγματα και υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι την θέσπιση των αναγκαίων μέτρων”

Τέλος ο κ.Σόιμπλε άφησε ανοιχτό στο μέλλον, το ενδεχόμενο αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, τονίζοντας ότι “θα ενισχυθούν οι θεσμικές δεσμεύσεις των κρατών μελών στην κοινή οικονομική πολιτική, στην προσπάθεια διατήρησης της σταθερότητας του ευρώ», αλλά σημείωσε ότι «μέχρι να γίνει αυτό, η ΕΚΤ δεν μπορεί να αφεθεί μόνη».

Ο κ. Σόιμπλε εξέφρασε τη βεβαιότητά ότι τόσο εντός του συνασπισμού, όσο και εντός του κοινοβουλίου θα υπάρξει ευρεία πλειοψηφία στο τέλος Σεπτεμβρίου, στο θέμα της ψήφισης από την ομοσπονδιακή Βουλή του νέου προγράμματος ευρωδιάσωσης.