Την προειδοποίηση πως η Ελλάδα κινδυνεύει να κηρύξει στάση πληρωμών εάν δεν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την ανάταξη των δημοσίων οικονομικών της, απηύθυνε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Rheinische Post ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ads

Ο κ. Σόιμπλε τονίζει πως εάν υπάρξουν παραλείψεις στο πρόγραμμα λιτότητας που αποφασίσθηκε από την Ελλάδα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι καταβολές θα σταματήσουν και το Ελληνικό Δημόσιο θα βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπο με την στάση πληρωμών. «Κάτι τέτοιο δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. Η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμα» σημείωσε με νόημα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Οι γερμανικές τράπεζες θα συμμετάσχουν στη βοήθεια προς την Ελλάδα, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έπειτα από συνάντησή του με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό. “Ετοιμοι ως εκπρόσωποι του γερμανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος να προσφέρουν μαζί με τους ευρωπαίους συναδέλφους (τους) μια σημαντική θετική συμβολή στην τρέχουσα διαδικασία προσαρμογής της Ελλάδας” δηλώνουν οι τραπεζίτες, μέσω κειμένου που ανάγνωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Σόιμπλε.

Παράλληλα, ο αξιωματούχος του οίκου αξιολόγησης Moody’s, Τομ Μπάϊρν δήλωσε σήμερα στο Reuters, πως ο μηχανισμός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν σηματοδοτεί το τέλος της δημοσιονομικής κρίσης της Ελλάδας, καθώς βασικό στοιχείο της αποτελεί το εάν η χώρα θα μπορέσει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα σύμφωνα με τους στόχους του προγράμματος. «Δεν μπορείς να πεις ότι είναι το τέλος, καθώς η προσαρμογή είναι πολύ σκληρή για την Ελλάδα» δήλωσε, προσθέτοντας πως όλοι οι αναλυτές εστιάζουν στο εάν η κοινωνική συνοχή θα διατηρηθεί.

Ads