Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν τα ξημερώματα της Κυριακής στο Μαυροβούνιο, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη ενθρόνιση του νέου επικεφαλής της Σερβικής ορθόδοξης εκκλησίας στη χώρα μητροπολίτου Ιωαννίκιου, διάδοχο του μητροπολίτη Αμφιλόχιου, που πέθανε από κορονοϊό τον Οκτώβριο του 2020.

Ads

Χιλιάδες Μαυροβούνιοι έστησαν οδοφράγματα και απέκλεισαν τους δρόμους που οδηγούν στην πόλη Τσέτινιε, παλιά πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου και το μοναστήρι όπου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η τελετή, προκειμένου να αποτρέψουν την διεξαγωγή της.

Η αστυνομία έκανε μέχρι και χρήση δακρυγόνων, όμως δεν κατάφερε να διαλύσει τον μεγάλο όγκο των διαδηλωτών με αποτέλεσμα τα οδοφράγματα να παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και νέος γύρος επεισοδίων να ξεσπάσει πριν και μετά την τελετή.

Μεταξύ των συνθημάτων τους ακούγονταν «Εδώ δεν είναι Σερβία!» και «Εδώ είναι Μαυροβούνιο!», ενώ κάποιοι πυροβολούσαν με περίστροφα στο αέρα και έβαλα φωτιά στα λάστιχα για να σταματήσουν τους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τους διαλύσουν.

Ads

Η ενθρόνιση πραγματοποιήθηκε με τους καλεσμένους να φτάνουν στον προορισμό τους με ελικόπτερο. Οι αντιδράσεις προκαλούνται επειδή αν και το Μαυροβούνιο διαχωρίστηκε από τη Σερβία το 2006 και είναι ανεξάρτητο κράτος εδώ και 15 χρόνια, η εκκλησία του δεν αυτονομήθηκε και υπάγεται στη σερβική.

Οι διαμαρτυρόμενοι χαρακτηρίζουν τους κληρικούς ως φορείς της φιλοσερβικής πολιτικής στο Μαυροβούνιο. Πάντως, λίγες ώρες πριν, ο Σέρβος πατριάρχης Πορφυρίος, που χοροστάτησε στην τελετή ενθρόνισης, έγινε δεκτός με τιμές στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα χωρίς εκεί να δημιουργηθεί το παραμικρό επεισόδιο.

Η ενθρόνιση του μητροπολίτη είναι μέρος μόνο του κοινωνικού και πολιτικού διχασμού που επικρατεί στο Μαυροβούνιο, με δεδομένο ότι το 30% των πολιτών της (περίπου 620.000 άνθρωποι) δηλώνουν Σέρβοι. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, είναι από τους αρχιτέκτονες της ανεξαρτησίας της χώρας, ενώ ο πρωθυπουργός, Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, είναι φιλοσέρβος.

Ο Κριβοκάπιτς χαρακτήρισε τα επεισόδια «απόπειρα τρομοκρατικής ενέργειας» ενώ ο Τζουκάνοβιτς δήλωσε ότι δεν μπορεί να λάβει θέση, αν και επαίνεσε τους διαδηλωτές στην Τσετίνιε, λέγοντας ότι «υπερασπίζονται τα εθνικά συμφέροντα» έναντι της προσπάθειας της Σερβίας να επηρεάσει την πολιτική κατάσταση στο Μαυροβούνιο μέσ της εκκλησίας.

Κάλεσε δε να αναβληθεί η τελετή, πράγμα που δεν έγινε καθώς βρέθηκε μπροστά στην πλήρη άρνηση της Σερβικής Εκκλησίας, η οποία να σημειωθεί είχε συμβάλει σημαντικά το 2020 στην ανατροπή της τότε κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, που ήταν φιλοδυτική και προωθούσε την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η νέα κυβέρνηση είναι μια συμμαχία φιλορωσικών και φιλοσερβικών κομμάτων.