Διεθνή σάλο και διπλωματική ένταση προκάλεσε η σύλληψη του Ρώσου ιδρυτή του Telegram, Πάβελ Ντούροφ, στη Γαλλία, του οποίου η κράτηση παρατάθηκε για ακόμη 48 ώρες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που επικαλείται πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Ads

Στις αντιδράσεις για την σύλληψη προστέθηκε και η φωνή του Έντουαρντ Σνόουντεν, του διασημότερου, μαζί με τον Ασάνζ, μέχρι πρότινος, καταζητούμενου από τις ΗΠΑ, μετά την αποκάλυψη για παρακολουθήσεις πολιτών από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας της χώρας του.

«Εκπλήσσομαι και λυπάμαι βαθύτατα που ο [Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ] Μακρόν έχει πέσει στο επίπεδο της σύλληψης ομήρων ως μέσο για να αποκτήσει πρόσβαση σε ιδιωτικές επικοινωνίες», έγραψε ο Σνόουντεν στο X.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που συνέβη ταπεινώνει όχι μόνο τη Γαλλία, αλλά ολόκληρο τον κόσμο.

Ads

Νωρίτερα, η επικεφαλής του –  επίσης απαγορευμένου στην Δύση – πρακτορείου, Russia Today, Μαργαρίτα Σιμονιάν, δήλωσε ότι όσοι χρησιμοποίησαν το Telegram για ευαίσθητη αλληλογραφία θα πρέπει να τη διαγράψουν αμέσως.

Η Σιμονιάν πιστεύει ότι ο Ντούροφ συνελήφθη στη Γαλλία για να «παραδώσει τα κλειδιά» των συνομιλιών του messenger της πλατφόρμας του.

Σε κάθε περίπτωση, ελάχιστοι πιστεύουν σοβαρά – ακόμη και αν όλες οι κάποιες από τις κατηγορίες αυτές έχουν βάση – ότι ο Ντούροφ συνελήφθη όντως για τους λόγους που διέρρευσαν, δεδομένου ότι οι σχέσεις του Παρισιού με την Μόσχα βρίσκονται στο ναδίρ, με τον Μακρόν να ηγείται της θέσης για επίσημη συμμετοχή δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας.

Ο Ντούροφ συνελήφθη το βράδυ της 24ης Αυγούστου στο αεροδρόμιο Le Bourget του Παρισιού κατά την άφιξή του από το Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τη γαλλική δικαιοσύνη, ο ιδρυτής του Telegram – το οποίο έχει προφίλ περίπου ενός δισεκατομμυρίου χρηστών από όλον τον κόσμο – ήταν «συνένοχος» σε παράνομες δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν μέσω της πλατφόρμας του, όπως διακίνηση ναρκωτικών, εγκλήματα κατά παιδιών και απάτη. Επιπλέον, κατηγορείται ότι «αρνήθηκε» να συνεργαστεί με την αστυνομία στις υποθέσεις αυτές.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει ότι η κράτηση μπορεί να διαρκέσει το πολύ 96 ώρες, μετά το πέρας των οποίων ο δικαστής θα πρέπει είτε να τον αφήσει ελεύθερο είτε να απαγγείλει κατηγορίες.

Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις (διακίνηση ναρκωτικών, τρομοκρατία), η κράτηση μπορεί να αυξηθεί σε 120 ή 144 ώρες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία, η περίοδος κράτησης μπορεί να αυξηθεί μόνο μία φορά.