Σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αποβλέπει στη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων στο φυσιολογικό τους επίπεδο.

Ads

Μιλώντας σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Φλωρεντία, ο Σμάγκι επισήμανε πως αν η ΕΚΤ κρατούσε για μεγαλύτερο διάστημα αμετάβλητα τα επιτόκια, θα διέτρεχε τον κίνδυνο να χρειαστεί να τα αυξήσει πιο απότομα. Εκτιμά, δε, πως τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν “σε ένα επίπεδο που θα αντανακλά την κατάσταση της έστω μέτριας οικονομικής ανάκαμψης”.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ προανήγγειλε προ 10ημέρου ότι το βασικό επιτόκιο του ευρώ, που είναι σήμερα 1%, μπορεί να αυξηθεί τον Απρίλιο, με στόχο την αναχαίτιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο Σμάγκι απέδωσε την αύξηση του πληθωριστικού κινδύνου στις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, που είναι πιθανό να συνεχισθούν, και στην ανάκαμψη ιδιαίτερα των αναδυόμενων οικονομιών.

Ads

Τόνισε, δε, ότι η Ευρωζώνη κινδυνεύει από τον εισαγόμενο πληθωρισμό της Κίνας, όπου ήδη οι τιμές τρέχουν με ετήσιο ρυθμό 5%, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να συνηθίσουμε τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, οι οποίες οφείλονται στην αυξημένη ζήτηση από τις αναδυόμενες οικονομίες και είχαν εμφανισθεί πριν από τις αναταραχές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Τέλος, ο Σμάγκι επέστησε την προσοχή στις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει ο καταστρεπτικός σεισμός της Ιαπωνίας στην ίδια τη χώρα, στους εμπορικούς εταίρους της και πιθανόν στις χρηματοπιστωτικές αγορές.