Μια σειρά μέτρων λιτότητας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ, μετά από το ηχηρό «όχι» του δημοψηφίσματος της Κυριακής για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Η κυβέρνηση, στο όνομα της δημοσιονομικής σταθερότητας, «απαντά» φέρνοντας μέτρα λιτότητας, όπως πάγωμα μισθών των δημοσίων υπαλλήλων ή των συντάξεων.

Ads

«Για να διασφαλιστεί η βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα (της χώρας) σκοπεύουμε να υιοθετήσουμε έναν παρεμβατικό νόμο, να αναθεωρήσουμε τον προϋπολογισμό ή να λάβουμε ταυτόχρονα και τα δύο μέτρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπορούτ Παχόρ μετά τη συνάντηση του με τους επικεφαλής του κεντροαριστερού συνασπισμού του.

Τα μέτρα αναμένεται να παρουσιαστούν την Παρασκευή στα εργατικά συνδικάτα κι όπως υποστήριξε ο Παχόρ στόχος τους θα είναι «να διατηρήσουν την οικονομική ανάπτυξη, να συνεχίσουν τη μείωση της ανεργίας και να διατηρήσουν μία σχετική κοινωνική αλληλεγγύη».

Το 70% των Σλοβένων απέρριψαν τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Υπενθυμίζεται ότι χθες Κυριακή οι Σλοβένοι αρνήθηκαν να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης από τα 63 στα 65 χρόνια, μία μεταρρύθμιση που είχε ζητήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο νόμος είχε ψηφιστεί από τη Βουλή το Δεκέμβριο του 2010. Τα συνδικάτα εργαζομένων αντέδρασαν στις αλλαγές και ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Συγκεκριμένα, το 27,82% των Σλοβένων ψήφισε «ναι» και το 72,18% ψήφισε «όχι». Τα άκυρα ψηφοδέλτια ήταν 0,46% και το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 40,24%.

Ads

Επιπλέον, κατά της εφαρμογής των αλλαγών στο νόμο για την αδήλωτη εργασία, οι οποίες υιοθετήθηκαν το Μάρτιο, τάχθηκε το 75,54% των ψηφοφόρων και υπέρ το 24,46%. Το ποσοστό των άκυρων ψηφοδελτίων ήταν στο 0,73% και το ποσοστό συμμετοχής διαμορφώθηκε στο 40,22%. Επίσης, το 71,01% των πολιτών καταψήφισε τις αλλαγές στο νόμο που εισάγει περιορισμούς στην πρόσβαση στα αρχεία των υπηρεσιών πληροφοριών της κομμουνιστικής περιόδου. Το 28,99% ψήφισε υπέρ των αλλαγών, το ποσοστό των άκυρων ψηφοδελτίων ήταν 1,60% και η συμμετοχή 40,19%.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας και πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάνεζ Γιάνσα, δήλωσε μετά την ανακοίνωση των ανεπίσημων αποτελεσμάτων ότι οι Σλοβένοι, λέγοντας όχι στους τρεις νόμους καταψήφισαν «κακές λύσεις» και την «αλαζονεία της τωρινής κυβέρνησης». «Οι πολίτες ψηφίζοντας στο δημοψήφισμα έδωσαν ψήφο δυσπιστίας στη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και στην κυβερνώσα πλειοψηφία στη Βουλή» υποστήριξε. Επισημαίνεται ότι ο κ. Γιάνσα ζητά εδώ και μήνες τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ, δήλωσε ότι ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος θα συνεχίσει τις προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις. «Δεν υπάρχουν νικητές από την απόρριψη της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα στο δημοψήφισμα» τόνισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει επιτελέσει το έργο της, καταρτίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και θα συνεχίσει το έργο της όσο έχει την πλειοψηφία στη Βουλή. Τόνισε δε, ότι η αποτυχία εφαρμογής της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα συνιστά εμπόδιο στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.