Διορία μιας εβδομάδας έδωσε η ΕΕ στη Ρωσία προκειμένου να αλλάξει πορεία σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, υπό την απειλή της επιβολής νέων κυρώσεων. Ωστόσο στις τάξεις της ΕΕ καταγράφεται και η πρώτη αντίθετη φωνή σχετικά με τον «πόλεμο κυρώσεων» που έχει ξεσπάσει με τη Ρωσία. Πρόκειται για τη Σλοβακία, ο πρωθυπουργός της οποίας προειδοποίησε πως ενδέχεται να ασκήσει βέτο σε πιθανά νέα μέτρα κατά της Μόσχας.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φιτσο πρόκειται για «κυρώσεις αντιπαραγωγικές και χωρίς νόημα». «Μέχρι να γνωρίζουμε τις επιπτώσεις των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί, δεν έχει νόημα να επιβάλουμε νέες», δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Μάλιστα όπως είπε «αν υποβληθούν προτάσεις, διατηρώ το δικαίωμα να ασκήσω βέτο στις κυρώσεις που θα βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα της Σλοβακίας».
Μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των «28» που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, δήλωσε πως «είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα υπό το φως της κλιμάκωσης στην Ουκρανία». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η υπεύθυνη για την προετοιμασία ενός νέου γύρου κυρώσεων «έκτακτης ανάγκης», ανέφερε. Ο Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε πως οι προτάσεις θα πρέπει να υποβληθούν «εντός μιας εβδομάδας» και θα ληφθεί η απόφαση «σύμφωνα με την εξέλιξη της κατάστασης». «Ο καθένας αναγνωρίζει την ανάγκη να δράσουμε γρήγορα», τόνισε και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια ισχυρή αποφασιστικότητα για να επιβάλει κάθε δυνατή πίεση προς τη Ρωσία ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να βρεθεί μια πολιτική λύση». Καταλήγοντας ανακοίνωσε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ των «28» θα αρχίσουν τη Δευτέρα, «έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι μέσα σε μια εβδομάδα».
Ανάλογες ήταν και οι δηλώσεις της καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ανέφερε πως η ΕΕ θα επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, εάν δεν υπάρξει αλλαγή στην υφιστάμενη κατάσταση στην Ουκρανία ή αν η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα χειροτερέψει. Οι οικονομικές κυρώσεις, πρόσθεσε, θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τους τομείς της χρηματοδότησης και της ενέργειας, όπως συμβαίνει ήδη από τα τέλη Ιουλίου. Αυτές οι οικονομικές κυρώσεις «έχουν ορατό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία», διαβεβαίωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ στις 29 Ιουλίου αποφάσισε να εμποδίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και να επιβάλει μέτρα για τις πωλήσεις όπλων, τις ευαίσθητες τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας και στα προϊόντα διπλής χρήσης, πολιτικής και στρατιωτικής.
Ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε απόψε ότι η ΕΕ χρειάζεται να προβάλει μια «θαρραλέα» αλλά όχι «ακραία» θέση σε ό,τι αφορά την ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία, προσθέτοντας πως ο στόχος πρέπει να είναι η ειρήνη. Για το ίδιο θέμα η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, πρέπει ταυτόχρονα να διατηρήσει ανοικτή την διπλωματική οδό.
Την ικανοποίησή τους για τις αποφάσεις της ΕΕ εξέφρασαν οι ΗΠΑ. «Χαιρετίζουμε τη σημερινή συναίνεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προετοιμάσει περαιτέρω κυρώσεις για εξέταση τις επόμενες ημέρες, γεγονός που αποδεικνύει την ισχυρή υποστήριξη ως προς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας, Κάιτλιν Χάιντεν. «Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προετοιμασία περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας», πρόσθεσε.
Ικανοποίηση και από την ελληνική κυβέρνηση
Με την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, ελληνικές διπλωματικές πηγές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες από τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ. Επισημαίνουν μάλιστα πως μετά από παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υπογραμμίζουν στο τελικό ανακοινωθέν τους ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη σε περίπτωση κλιμάκωσης τις κρίσης με τη Ρωσία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά έθεσε και το θέμα της κάλυψης του κόστους που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία από τις οικονομικές κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι είναι το σχετικώς μεγαλύτερο μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >