Την ώρα που η πλειονότητα των ευρωπαίων ηγετών δηλώνει δημόσια πως στόχος δεν είναι να «τιμωρηθεί» η Βρετανία και οι πολίτες της για την απόφασή τους να αποχωρήσουν από την ΕΕ, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο δηλώνει πως το Brexit θα πρέπει να είναι πολύ επώδυνο για τους Βρετανούς ώστε να παραδειγματιστούν οι υπόλοιποι που σκέφτονται την έξοδο. 

Ads

Μιλώντας στους Financial Times, ο Φίτσο δήλωσε πως «η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να πει τους πολίτες: ακούστε, τώρα θα δείτε γιατί είναι σημαντικό να παραμείνετε στην Ευρώπη». «Ακόμα κι αν πρόκειται για την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, θα είναι πολύ επώδυνο για την Βρετανία» υπογράμμισε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας«μπλόφα» την αισιοδοξία που επιδεικνύει η βρετανική κυβέρνηση.

Σημειώνεται πως η Σλοβακία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ανήκει στο μπλοκ των χωρών του Βίζεγκραντ μαζί με την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Τσεχία, οι οποίες έχουν σε πολλές περιπτώσεις εκφράσει ακραίες θέσεις, εκτός των ευρωπαϊκών αρχών, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της προσφυγικής κρίσης. Μάλιστα πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου ζήτησε την αποβολή της Ουγγαρίας από την ΕΕ καθώς, όπως υπογράμμισε, έχει παραβιάσει κατά συρροή τις βασικές αρχές της ΕΕ.