«Τι είναι, πιο περίεργο και νοσηρό: ένα σεξουαλικό πάρτι (όπου όλες οι δραστηριότητες είναι εθελοντικές και συναινετικές) ή οι αδιάκριτες επιθέσεις της Ρωσίας σε αστικές υποδομές και πολίτες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του βιασμού ως στρατιωτικής τακτικής;» διερωτάται ο Σλοβένος φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ.

Ads

Με σημερινό του άρθρο στον ιστότοπο Project Syndicate ο Σίζεκ επικρίνει έντονα τους Ρώσους κατηγορώντας τους ότι προχωρούν σε βιασμούς εις βάρος Ουκρανών.

Η παρέμβασή του έρχεται με αφορμή το φαινόμενο που παρατηρήθηκε στην Ουκρανία, κάποιοι άνθρωποι, στα περίχωρα του Κιέβου αλλά και αλλού να διοργανώνουν σεξουαλικά πάρτυ.

Ο Σλοβένος φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ, προκειμένου να ξεδιπλώσει το επιχείρημά του ξεκινά με μια ρητορική ερώτηση «Γιατί άραγε να θέλει κάποιος, εν μέσω πολέμου, να πάρει μέρος σε μία τέτοια “εκδήλωση”»;

Ads

Για την απάντηση στο ερώτημα αυτό χρησιμοποιεί τα ίδια τα λόγια ενός από τους συμμετέχοντες: «Είναι το αντίθετο της απελπισίας. Ακόμη και τη χειρότερη στιγμή, οι άνθρωποι θα αναζητήσουν κάτι καλό. Αυτή είναι η μεγάλη αισιοδοξία των Ουκρανών». Μία απάντηση που ο φιλόσοφος, μας ενθαρρύνει να πάρουμε κατά λέξη χωρίς κάποια ψευδό-φροϋδική ανάλυση σύμφωνα με την οποία το συλλογικό τραύμα αυτών των ανθρώπων θα είχε επιταχύνει την αποσύνθεση των ατομικών τους αναστολών. Αναφέρει: «Σε μια εποχή ακραίας αγωνίας, ένα όργιο μπορεί να είναι κάτι που καταφάσκει στη ζωή», λέει.

Προς όσους ηθικολογούν και λένε πως «ναι μεν αλλά» τα πάρτι αυτά συνιστούν πράξεις απολίτιστες και δείχνουν μία ηθική έκπτωση, απαντά:
«Οι πραγματικά απολίτιστες σεξουαλικές πράξεις είναι αυτές που διαπράττουν οι Ρώσοι στρατιώτες και οι ηγέτες τους. Σύμφωνα με την Πραμίλα Πάτεν, την ειδική εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών για τη σεξουαλική βία, οι Ρώσοι διοικητές χορηγούν Viagra στα στρατεύματά τους. Οι σεξουαλικές επιθέσεις σε γυναίκες της Ουκρανίας είναι μια “σκόπιμη τακτική για την προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των θυμάτων”, ανέφερε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Γαλλικό Πρακτορείο».

Με πικρία παρατηρεί ότι και στην πατρίδα του η ιδεολογική τύφλωση ορισμένων, δεν τους επιτρέπει να δουν τα πράγματα όπως έχουν. Ο Matjaž Gams, μέλος του σλοβενικού κοινοβουλίου, παρατήρησε για τα σεξουαλικά πάρτυ των Ουκρανών πως «ο πολιτισμός μπαίνει σε μία φάση παρακμής» κι ότι «εμφανίζονται περίεργες και νοσηρές ιδέες».

«Τι είναι, όμως, πιο περίεργο και νοσηρό: ένα σεξουαλικό πάρτι (όπου όλες οι δραστηριότητες είναι εθελοντικές και συναινετικές) ή οι αδιάκριτες επιθέσεις της Ρωσίας σε αστικές υποδομές και πολίτες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του βιασμού ως στρατιωτικής τακτικής;» διερωτάται ο φιλόσοφος. «Νοσηροί είναι όσοι ζητούν συμβιβασμό με τη Ρωσία» αναφέρει μεταξύ άλλων.