Το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News αναφέρει πως έχει στην κατοχή του USB με τα ονόματα 22.000 μελών του Ισλαμικού Κράτους από 55 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών οι ΗΠΑ αλλά και χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Ads

Σύμφωνα με το Sky News τα στοιχεία παραδόθηκαν στο τηλεοπτικό δίκτυο από ένα πρώην μέλος του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο φέρεται να έκλεψε τα αρχεία από τον επικεφαλής της αστυνομίας του χαλιφάτου που έχει ιδρύσει η τζιχαντιστική οργάνωση σε Ιράκ και Συρία.

Οι ηλεκτρονικές καταγραφές περιλαμβάνουν ονόματα, διευθύνσεις ή και αριθμούς τηλεφώνων των μελών που προέρχονται από τις αιτήσεις ένταξης ανθρώπων από 55 χώρες που έχουν καταταγεί στις τάξεις της οργάνωσης. Όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στα έγγραφα περιλαμβάνονται πληροφορίες για τζιχαντιστές που δεν είχαν εντοπιστεί στη Δυτική Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Το Sky News έχει ενημερώσει τις αρχές για τα έγγραφα, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση από τα υπουργεία Εσωτερικών και Εξωτερικών της Βρετανίας.

Ads

Ο πρώην επικεφαλής των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της Βρετανίας Ρίτσαρντ Μπάρετ δήλωσε πως τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του το Sky News «αποτελούν ανεκτίμητης αξίας πηγή πληροφοριών για τους αναλυτές».

Σημειώνεται πως το πρώην μέλος του Ισλαμικού Κράτους που παρέδωσε τα στοιχεία στο Sky News, ανέφερε επίσης πως η οργάνωση έχει εγκαταλείψει το στρατηγείο της στη Ράκα και το έχει μεταφέρει στην έρημο, ενώ σχετικά με τους λόγους που ο ίδιος αποχώρησε από την οργάνωση ανέφερε πως πήρε αυτή την απόφαση έπειτα από «την κατάρρευση των ισλαμικών αξιών στις οποίες πιστεύει στους κόλπους της οργάνωσης».