«Μια μυρωδιά από την κόλαση». Έτσι περιγράφει το «Skunk», το  νέο ισραηλινό όπλο για τον «έλεγχο του πλήθους» ο Economist. Και εκτός από τις αεροπορικές επιδρομές, τις πλαστικές σφαίρες και τα χημικά οι Παλαιστίνιοι δέχονται καθημερινά επιθέσεις με αυτό το βρομερό υγρό όπλο.
Ενδεικτικές είναι οι περιγραφές δυο δημοσιογράφων ανταποκριτών.

Ads

Ανταποκριτής του BBC: «Σκέψου το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσες να είχες μυρίσει. Μια δυνατή μίξη σαπισμένου κρέατος, βρώμικων καλτσών που έχουν να πλυθούν αρκετές εβδομάδες και υπονόμου».

Ανταποκριτής του Reuters: «Φανταστείτε να παίρνετε ένα σάπιο πτώμα από έναν υπόνομο, να το τοποθετείτε σε ένα  μπλέντερ και με το βρώμικο αυτό υγρό να ψεκάσετε το πρόσωπό σας. Δεν μπορείτε να ξεφύγετε από την μυρωδιά του και για μέρες θα σας προκαλεί ναυτία».

Όπως ενημερώνει ακόμη και το Wikipedia, το Skunk είναι ένα κακόβουλο, μη θανατηφόρο όπλο που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του πλήθους από τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και πλέον διατίθεται στο εμπόριο σε στρατιωτικούς και αστυνομικούς σε όλο τον κόσμο. Αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε από την ισραηλινή εταιρεία Odortec.

Ads

Η έντονη μυρωδιά του υγρού που ρίχνεται από αύρες της αστυνομίας με κανόνια, διατίθεται στην αγορά ως βελτίωση σε σχέση με άλλα όπλα ελέγχου πλήθους, όπως λαστιχένιες σφαίρες και δακρυγόνα που χρησιμοποιούνται από το IDF εναντίον Παλαιστινίων διαδηλωτών, ως μορφή συλλογικής τιμωρίας.

Στα αραβικά, ονομάζεται «kharara», που σημαίνει κόπρανα. Στα Αγγλικά, ονομάζεται skunk water (νερό του ασβού) λόγω της απαίσιας μυρωδιάς του. Είναι μια υγρή χημική ένωση με έντονη οσμή που έχει περιγραφεί από εκείνους που το έχουν βιώσει ως τη μυρωδιά των λυμάτων που αναμιγνύονται με σάπια πτώματα. Στην πραγματικότητα, είναι ένα σκεύασμα χημικών ουσιών που προκαλεί έντονη ναυτία, παρεμποδίζει την κανονική αναπνοή, προκαλεί έμετο. Το δελτίο ασφαλείας της εταιρείας δείχνει επίσης ότι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος, των ματιών και κοιλιακό άλγος.

Οι Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας που χρησιμοποιούν skunk water ισχυρίζονται ότι είναι μη θανατηφόρα και μη τοξικά. Ωστόσο, οι υψηλές δόσεις μπορεί να έχουν θανατηφόρα επίδραση και όταν ψεκάζεται από κανόνι νερού και σε εξαιρετικά υψηλή πίεση μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό.

Ακόμη και ένα μικρός ψεκασμός του αφήνει μυρωδιά στο δέρμα για μέρες. Στα ρούχα και στα κτίρια η δυσωδία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και μήνες.

Σύμφωνα με το AlJazeera, οι ισραηλινές δυνάμεις δεν το χρησιμοποιούν μόνο για την καταστολή διαδηλώσεων. το χρησιμοποιούν επίσης για συλλογική τιμωρία. Τα φορτηγά διέρχονται από παλαιστινιακές γειτονιές ψεκάζοντας κτίρια ως αντίποινα για κατοίκους της περιοχής που διαμαρτύρονται για την κατοχή του Ισραήλ και το απαρτχάιντ.

Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις πρέπει να κλείσουν για μέρες και οι οικογένειες πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα έως ότου εξαφανιστεί η δυσωδία. Αυτό το καθιστά ένα σκληρό εργαλείο συλλογικής τιμωρίας.

Οι Παλαιστίνιοι είναι το πείραμα για να έλξουν και αγοραστές

Εκτός από την πώλησή του στην ισραηλινή κυβέρνηση για χρήση σε Παλαιστινίους, η Odortec εξάγει το skunk water σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε αμερικανικές τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρέχεται από την εταιρεία Mistral Security, η οποία συνιστά τη χρήση της σε «συνοριακές διαβάσεις, διορθωτικές εγκαταστάσεις, διαδηλώσεις και διαδηλώσεις». Αρκετά αστυνομικά τμήματα το έχουν ήδη αγοράσει, συμπεριλαμβανομένων της μητροπολιτικής αστυνομίας του Σεντ Λούις,  του Φέργκιουσον στο Μιζούρι, μετά τις διαμαρτυρίες του 2015 κατά της αστυνομικής βίας και του θεσμικού ρατσισμού, κ.ά.

Ωστόσο, ορισμένοι Αμερικανοί σχολιαστές έχουν προειδοποιήσει ότι η χρήση μιας ουσίας που μυρίζει κόπρανα στις πρόσφατες ταραχές στις ΗΠΑ θα είχε εντείνει τον θυμό εναντίον της αστυνομίας και θα ενέτεινε τις φυλετικές και κοινωνικές διαιρέσεις.

Σύμφωνα με το AlJazeera, το γεγονός ότι αυτό το όπλο που αναπτύχθηκε από μια ισραηλινή εταιρεία κερδίζει δημοτικότητα στο εξωτερικό δεν αποτελεί έκπληξη. Το Ισραήλ είναι ο μεγαλύτερος κατά κεφαλήν εξαγωγέας όπλων στον κόσμο και χρησιμοποιεί τους Παλαιστινίους ως ινδικά χοιρίδια για να αποδείξει την «αποτελεσματικότητά τους».

Το Ισραήλ εξάγει όπλα που έχουν δοκιμαστεί σε Παλαιστίνιους πολίτες σε περίπου 130 χώρες. Για τους ανθρώπους σε αυτές τις χώρες, που μπορεί να δεχθούν επίθεση ή τιμωρία με skunk water από τοπικές δυνάμεις καταστολής, οι Παλαιστίνιοι έχουν πολλές συμβουλές με μπόλικο χιούμορ.

Ειδικά για την αντιμετώπιση του kharara, προτείνουνε τα ακόλουθα: «Εάν φτάσει στο δέρμα σας, τρίψτε το με ντομάτες και ελαιόλαδο για να μπορέσετε να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά. Αν πάει στα ρούχα σας, είναι καλύτερα να τα πετάξετε. Συνολικά, είναι καλύτερο να αποφύγετε τον ψεκασμό με κάθε κόστος».

Σύμφωνα με το BBC, το skunk water που εφευρέθηκε από την ισραηλινή εταιρεία Odortec, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον ισραηλινό στρατό εναντίον διαδηλωτών στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη το 2008. Έκτοτε τα θωρακισμένα οχήματα εξοπλισμένα με κανόνι νερού που εκτοξεύουν το αηδιαστικό υγρό έχουν γίνει τακτική θέα. Ο ψεκασμός του υγρού έχει εξελιχθεί σε ένα από τα προτιμώμενα μέτρα που υιοθέτησε το IDF για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της πολιτικής ανυπακοής και των διαδηλώσεων από τους Παλαιστινίους. Η τακτική χρησιμοποιείται τακτικά όπου πραγματοποιούνται διαμαρτυρίες ενάντια στην κατοχή.

Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ, η εταιρεία υποστηρίζει ότι είναι κατασκευασμένο από «100% συστατικά ποιότητας τροφίμων» και είναι «100% φιλικό προς το περιβάλλον, αβλαβές τόσο για τη φύση όσο και για τους ανθρώπους» και προσθέτει πως «η μυστική συνταγή περιλαμβάνει μαγιά, μπέικιν πάουντερ και νερό».

Η Odortec εκτός από το αηδιαστικό αυτό δημιούργημα, έφτιαξε και το σαπούνι που διώχνει την μυρωδιά. Το πουλάει όμως μόνο στις δυνάμεις ασφαλείας που θα πάρουν το Skunk και όχι στον απλό κόσμο. Αυτός είναι αναγκασμένος να καταφύγει σε άλλες επιλογές.

Ένας εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων δήλωσε στο BBC ότι το skunk είναι «ένα αποτελεσματικό, μη θανατηφόρο, μέσο διασποράς ταραχών» που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτων. Η αστυνομία, επίσης, το περιγράφει ως «ανθρώπινη» επιλογή.