Την 52χρονη βουλευτής Μπάρμπαρα Ρόζενκραντς, ένα από τα πιο σκληροπυρηνικά του μέλη, ενέκρινε ως υποψήφιά του στις προεδρικές εκλογές της 25ης Απριλίου το ακροδεξιό αυστριακό Κόμμα των Φιλελευθέρων

Ads

Η ακροδεξιά πολιτικός και μητέρα δέκα παιδιών, θα είναι η μοναδική αντίπαλος-υποψήφιος κόμματος της αυστριακής Βουλής, του σημερινού ομοσπονδιακού προέδρου της Αυστρίας, του 71χρονου Χάιντς Φίσερ, ο οποίος, ως υπερκομματικός υποψήφιος, θα διεκδικήσει εκ νέου για μία εξαετία το ύπατο αξίωμα στη χώρα, κατά την ετυμηγορία των ψηφοφόρων σε οκτώ εβδομάδες. Τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να μην έχουν υποψήφιο σε αυτές τις προεδρικές εκλογές.

Περισσότερο αισιόδοξος από την υποψήφια, η οποία στοχεύει σε ένα ποσοστό της τάξης του 25%, ο αρχηγός των Ελευθέρων, Χάιντς-Κρίτσιαν Στράχε, τόνισε πως αναμένει ποσοστό 35%, χωρίς να αποκλείει ακόμη και μία νίκη της επί του νυν προέδρου και εκ νέου υποψήφιου.

Η Ρόζενκραντς, η οποία εκλέγεται βουλευτής από το 2002 και από το 2003 είναι αρχηγός του κόμματός της στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας, είχε την υποστήριξη του εκδότη της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής λαϊκιστικής εφημερίδας «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», Χανς Ντίχαντ, πριν καν ανακοινωθεί η υποψηφιότητά της. Ο Ντίχαντ, που επικρίνεται για την επιρροή που προσπαθεί να ασκήσει στην αυστριακή πολιτική σκηνή, έσπευσε ήδη χθες να υποστηρίξει ανοικτά τη Μπ. Ρόζενκραντς, καλώντας τους αναγνώστες να την ψηφίσουν «ώστε να έχουμε μία καλή πρόεδρο στη χώρα».

Ads

Την «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» διαβάζει καθημερινά σχεδόν ένας στους δύο Αυστριακούς, ενώ, σε σχέση με τον πληθυσμό της Αυστρίας (8,4 εκατομμύρια κάτοικοι) η ημερήσια κυκλοφορία της -σχεδόν ένα εκατομμύριο φύλλα- την φέρουν να θεωρείται ως η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στον κόσμο.

Η Ρόζενκραντς έθεσε στο επίκεντρο του προεκλογικού της αγώνα τα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της μετανάστευσης, αλλά και η συζήτηση αξιών ως προς την οικογένεια και την «ταυτότητα της χώρας», δηλαδή οι γνωστές ξενοφοβικές και ρατσιστικές θέσεις του κόμματός της.

Από την πλευρά του ο αρχηγός των Ελευθέρων, σημείωσε πως η υποψήφιά τους αποτελεί τη μοναδική εναλλακτική επιλογή απέναντι στον «πολύ αριστερό», όπως τον χαρακτήρισε, σημερινό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ, στον οποίο, όπως πρόσθεσε, έδειξε υποτακτική στάση το συγκυβερνών με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, μη προτείνοντας δικό του υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές.

Ο Χάιντς Φίσερ, που είχε ανακοινώνει την εκ νέου υποψηφιότητά του τον περασμένο Νοέμβριο, είχε εκλεγεί, ως υποψήφιος τότε του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, για μια εξαετή θητεία ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας στις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο του 2004 με ποσοστό 52,4%, έναντι του 47,6% της αντιπάλου του, τότε υπουργού Εξωτερικών και μέχρι τώρα Επιτρόπου της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ, υποψήφιας του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.