Μέτρα σκληρής λιτότητας προανήγγειλε ήδη ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ που ανέλαβε τα ηνία της χώρας μετά την απομάκρυνση της Ντίλμα Ρούσεφ από το ανώτατο αξίωμα της χώρας μέχρι εκείνη να δικαστεί για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας. 

Ads

Η νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας έκανε σαφές ότι διαθέτει επαρκή υποστήριξη στο Κογκρέσο για να προωθήσει τα σκληρά μέτρα που θεωρεί ότι απαιτούνται ώστε η οικονομία να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. 

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση κατηγορεί τη Ρούσεφ πως της κληροδότησε έλλειμμα και χρέος χωρίς ιστορικό προηγούμενο και υποστηρίζει ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι απαραίτητα «δύσκολα μέτρα». 

Διαβάστε: 
Ντίλμα Ρούσεφ, το χρονικό μιας σκοτεινής ανατροπής

Ads

image

«Δεν πρόκειται να κάνω θαύματα σε δύο χρόνια», προέβλεψε ο Τέμερ μιλώντας στο περιοδικό Época, έχοντας προφανώς προεξοφλήσει ότι η Ρουσέφ θα καταδικαστεί και θα απομακρυνθεί οριστικά από την προεδρία σε λίγους μήνες. «Εύχομαι, όταν θα εγκαταλείψω την προεδρία, τουλάχιστον να λένε: ξανάβαλε τη χώρα στις ράγες», πρόσθεσε.

«Η προτεραιότητα είναι πλέον να τιθασεύουμε τις δημόσιες δαπάνες» δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομίας Ενρίκε Μεϊρέλες, πρώην πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας. Ο Μεϊρέλες εξήγγειλε μεταρρύθμιση του ελλειμματικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, αυξήσεις των φόρων «εάν χρειαστεί», αλλαγές της νομοθεσίας για τα εργασιακά και άλλα.

Από την πλευρά της η Ρούσεφ καταγγέλλει ότι ανατράπηκε από μια «παράνομη», «εξαιρετικά συντηρητική» κυβέρνηση, η οποία έχει επιπλέον πρόβλημα «αντιπροσωπευτικότητας», όπως επισήμανε αναφερόμενη στο γεγονός πως όλα τα μέλη της είναι λευκοί και άνδρες, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το 1985.

Το κόμμα της Ρουσέφ ετοιμάζεται να οργανώσει μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης του Τέμερ, τον οποίο χαρακτηρίζει προδότη, και να εμποδίσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του στο Κογκρέσο.

Στο μεταξύ ήδη διαδηλωτές βγήκαν χθες στους δρόμους ενάντια στην απόφαση της αποπομπής της εκλεγμένης προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, κρατώντας πλακάτ που έγραφαν «όχι στο πραξικόπημα».