Πυρ και μανία κατά της Γαλλίας είναι ο πολιτικός κόσμος στην Τουρκία με αφορμή τις δηλώσεις από την Αρμενία του Γάλλου Προέδρου Σαρκοζί. Ο γάλλος πρόεδρος ούτε λίγο, ούτε πολύ κάλεσε την Άγκυρα να αναγνωρίσει την αρμενική Γενοκτονία έως το τέλος του έτους

Ads

Ο τουρκικός τύπος υπογραμμίζει την απειλή –όπως την χαρακτηρίζει- του Γάλλου Προέδρου Σαρκοζί να περάσει νόμο στην Γαλλία που θα ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας, αν έως το τέλος του έτους η Τουρκία δεν προχωρήσει στην αναγνώρισή της.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου απαντώντας στις δηλώσεις Σαρκοζί, τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει τίποτα να κρύψει και κάλεσε την Γαλλία να κοιτάξει το δικό της αποικιακό παρελθόν .

Επίσης αντιδρώντας στις δηλώσεις Σαρκοζί, ο Τούρκος Υπουργός ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς δήλωσε ότι η Γαλλία πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειες της στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αντί να παίζει τον ρόλο του ιστορικού.

Ads

Σε συνάντησή του με τον Γάλλο Υπουργό Εσωτερικών Claude Gueant, ο Μπαγίς εξέφρασε την λύπη του για τις δηλώσεις Σαρκοζί και υπογράμμισε ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να εμπλέκονται σε αξιολογήσεις της ιστορίας, να αφήνουν το καθήκον αυτό για τους ιστορικούς και να ασχολούνται με την διαμόρφωση του μέλλοντος.