Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντησή της στη Βαρσοβία με τον Πρόεδρο της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, η καγκελάριος της Γερμανίας, Α. Μέρκελ τόνισε πως «οι διαπραγματεύσεις θα είναι σκληρές, είναι ήδη σαφές, αλλά θέλουμε μία συμφωνία και υπάρχει ακόμη χρόνος».

Ads

Παρά τις αντιδράσεις των άλλων ευρωπαϊκών χωρών στις κοινές προτάσεις Μέρκελ-Σαρκοζί για τη μεγαλύτερη ευθυγράμμιση των οικονομικών πολιτικών στην Ευρωζώνη, η καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία προκειμένου να συμφωνήσει η Γερμανία στην ενίσχυση των πόρων και της ευελιξίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), η οποία θεωρείται απαραίτητη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε, πάντως, ότι οι ηγέτες της ΕΕ στήριξαν καθαρά την αύξηση της δύναμης πυρός του ΕΤΧΣ και την ενίσχυση της ευελιξίας του. “Η δουλειά προχωράει και περιμένω ότι θα καταλήξουμε σε αποφάσεις το Μάρτιο”, είπε ο Επίτροπος, ενώ στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης έκανε αντίστοιχες δηλώσεις.

Μέρκελ και Σαρκοζί απέφυγαν να απαντήσουν χθες σε ερωτήσεις σχετικά με τις αντιρρήσεις που υπήρξαν στη σύνοδο κορυφής, ενώ υπογράμμισαν ότι θα ήθελαν να δουν την Πολωνία να προσχωρεί στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο είναι ανοικτό και για τις χώρες της ΕΕ που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη. Η γερμανίδα Καγκελάριος τόνισε ότι περιμένει προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το Σύμφωνο, ενώ Γάλλοι αρμόδιοι επισήμαναν ότι τα επιμέρους μέτρα του Συμφώνου είναι ανοικτά σε διαπραγμάτευση.

Ads