Χειρότερη απ’ ότι είχε προβλέψει χαρακτήρισε ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον την κλίμακα των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας του, επικαλούμενος ως παράδειγμα για τους ενδεχόμενους οικονομικούς κινδύνους την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ανακοίνωσε το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων στην ιστορία της χώρας, ύψους 80 δισ. ευρώ μέχρι το 2014.
Ο Κάμερον περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση δύο εβδομάδες πριν από την ανακοίνωση ενός έκτακτου προϋπολογισμού στις 22 Ιουνίου, κατά την οποία η κυβέρνηση συνασπισμού που έχει σχηματίσει θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος που φτάνει στο 11% του ΑΕΠ.
Χωρίς να δώσει πολλές λεπτομέρειες για τις περικοπές που αναμένονται, ο Κάμερον επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση των Εργατικών κατηγορώντας την ότι διέπραξε κατά την τελευταία δεκαετία οικονομικά λάθη που, όπως είπε, άφησαν ως κληρονομιά μια κρίση χρέους. «Η Ελλάδα αποτελεί προειδοποίηση για το τι συμβαίνει σε χώρες που χάνουν την αξιοπιστία τους ή που οι κυβερνήσεις τους προσποιούνται ότι οι δύσκολες αποφάσεις μπορεί με κάποιο τρόπο να αποφευχθούν» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ομιλία που εκφώνησε στο Μίλτον Κέινς, στην κεντρική Αγγλία.
Ο Κάμερον δήλωσε πως ο δημόσιος τομέας διευρύνθηκε υπερβολικά επί των ημερών των Εργατικών στην κυβέρνηση. Αν δεν αναληφθεί δράση, μέσα σε πέντε χρόνια το κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους θα είναι μεγαλύτερο από τη δαπάνη για τα σχολεία στην Αγγλία, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τις μεταφορές μαζί, εξήγησε.
«Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε θα πλήξουν όλους στη χώρα μας. Και οι συνέπειές τους θα διαρκέσουν για χρόνια, ίσως και για δεκαετίες» προειδοποίησε επίσης ο Κάμερον. «Θα επηρεαστούν η οικονομία μας, η κοινωνία μας, ακόμη και ο τρόπος ζωής μας» πρόσθεσε χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Και στη Γερμανία, μετά από συνάντησή της με το υπουργικό συμβούλιο, η Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε πακέτο μέτρων 80 δισ. ευρώ μέχρι το 2014. Τα μέτρα προβλέπουν μειώσεις στις κοινωνικές δαπάνες καθώς και στα έξοδα του δημοσίου τομέα ενώ λιγότερες θα είναι οι εκπτώσεις φόρων. Στόχος της χώρας είναι να μειωθεί το έλλειμμα στο 0,35% του ΑΕΠ μέχρι το 2016.
Μέσα στο 2011, θα εξοικονομηθούν 11,2 δισ. ευρώ ενώ τα επόμενα χρόνια το ποσό θα αυξηθεί ώστε αθροιστικά να φτάσει τα 80 δισ. μέχρι το τέλος του 2014. Στα 17,1 δισεκατομμύρια ευρώ θα είναι τα μέτρα για το 2012, περίπου στα 25,7 δισ. το 2013 και στα 32,4 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >