Την εκδοχή της Ρωσίας πως ο βομβαρδισμός στο θέατρο της Μαριούπολης στις 16 Μαρτίου δεν έγινε από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά από τις δυνάμεις του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ, υποστηρίζει ο Αμερικανός δημοσιογράφος Μαξ Μπλούμενταλ. 

Ads

Ο Μπλούμενταλ είναι διευθυντής σύνταξης της ιστοσελίδας Grayzone και συγγραφέας βιβλίων που συγκαταλέγονται στη λίστα με τα κορυφαία μπεστ-σέλερ στις ΗΠΑ. Υπήρξε τακτικός συνεργάτης στο Russia Today και το Sputnik, αλλά και πολλών μεγάλων αμερικανικών και διεθνών μέσων στο παρελθόν, όπως το The Nation, το AlterNet, το The Daily Beast, το Al Jazeera English, οι New York Times και οι Los Angeles Times. 

Ο δημοσιογράφος, επικαλούμενος μαρτυρίες από τους κατοίκους που εγκατέλειψαν την πόλη, στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην πλατφόρμα Telegram και τις προειδοποιήσεις για μία «σκηνοθετημένη» επιχείρηση (false flag), ισχυρίζεται πως η επίθεση ήταν μια προβοκάτσια από τους νεοναζί του τάγματος Αζόφ, οι οποίοι ενδεχομένως να επιδίωκαν με αυτόν τον τρόπο την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. 

Υπενθυμίζεται πως τα Ουκρανικά μέσα και οι ουκρανικές αρχές, αλλά και πλήθος δυτικών ΜΜΕ, αλλά και οι ηγεσίες πολλών δυτικών χωρών, κατήγγειλαν τη Ρωσια για έκλημα πολέμου σχετικά με τον βομβαρδισμό του θεάτρου που φιλοξενούσε αμάχους. Από την πλευρά της, η Ρωσία διέψευσε πως είχε συμμετοχή στην επίθεση, υποστηρίζοντας ότι το θέατρο δεν υπήρξε ποτέ στόχος της για επίθεση. Οι εικόνες της καταστροφής του Θεάτρου προκάλεσαν σοκ. Όπως ανακοινώθηκε πολλοί άμαχοι κατάφεραν να βγουν σώοι από το καταφύγιο, ωστόσο ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονταν στο κτίριο παραμένει μέχρι και σήμερα αδιευκρίνιστος και πολλοί εκφράζουν φόβους πως ενδεχομένως να υπάρχουν εγκλωβισμένοι στα υπόγεια του θεάτρου. 

Ads

Ο Μπλούμενταλ, στο άρθρο του που έχει τίτλο «Σκηνοθετήθηκε ο βομβαρδισμός του θεάτρου της Μαριούπολης από Ουκρανούς εξτρεμιστές του Αζόφ για να πυροδοτήσουν παρέμβαση του ΝΑΤΟ;» υποστηρίζει ότι όσα πραγματικά έγιναν πριν από λίγες ημέρες στο θέατρο της Μαριούπολης έγιναν με στόχο να προκαλέσουν έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα εν λόγω στοιχεία «υπονομεύουν την μέχρι στιγμής πιο συναισθηματικά φορτισμένη κατηγορία της Ουκρανίας εις βάρος της Ρωσίας», αναφέρει ο δημοσιογράφος. Επιρρίπτουν στην Ρωσία την ευθύνη πως δήθεν «στοχευμένα βομβάρδισε αθώα παιδιά που αναζητούσαν καταφύγιο μέσα στο θέατρο της Μαριούπολης».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα «τρεις μέρες πριν τον βομβαρδισμό του θεάτρου της Μαριούπολης, ντόπιοι έλεγαν ότι στο θέατρο θα πραγματοποιείτο μια επιχείρηση προβοκάτσιας από τους ναζί του Τάγματος Αζόφ, που είχαν τον έλεγχο του κτηρίου και της γύρω περιοχής». «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στο θέατρο, υποστηρίζοντας ότι η τοποθεσία δεν είχε στρατιωτική αξία και ότι δεν πραγματοποιήθηκαν εξόδοι στην περιοχή στις 16 Μαρτίου. Η Ρωσία δε θα κέρδιζε τίποτα, πέρα απο ένα ακόμη πλήγμα στις δημόσιες σχέσεις στοχεύοντας ένα κτίριο γεμάτο με πολίτες, ανάμεσά τους και Ρώσοι»

Όπως αναφέρεται, μία μέρα προτού γίνει ο βομβαρδισμός, στις 15 Μαρτίου, «μια ομάδα ανδρών συνελήφθη από την φωτογραφική κάμερα να τοποθετεί παλέτες στο ίδιο σημείο, στο οποίο την επόμενη μέρα έπεσαν εκρηκτικά». Στις 16 Μαρτίου, «μερικές ώρες αφότου ο Προέδρος της Ουκρανίας έβγαλε λόγο στο Κογκρέσο των ΗΠΑ» σχετικά με την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία, «το γραφείο τύπου του Τάγματος Αζόφ διέδωσε την είδηση του βομβαρδισμού του θεάτρου της Μαριούπολης, χωρίς να έχει προκύψει από άλλα ειδησεογραφικά μέσα».

Ο Μπλουμενταλ αναφέρει πως μολονότι στρατιώτες του Τάγματος «δημοσιεύουν διαρκώς βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεν υπάρχει πουθενά βίντεο του βομβαρδισμού του θεάτρου, παρά μόνο φωτογραφίες καταστροφής του κτιρίου «στις οποίες δεν εμφανίζονται, ζωντανοί ή νεκροί, άμαχοι». Κατά τον Μπλουμενταλ «ενώ το υδατογράφημα του Τάγματος φαίνεται καθαρά στις φωτογραφίες, μέσα ενημέρωσης όπως το Βρετανικό Sky News αναπαρήγαγαν την είδηση αφαιρώντας το».

image

Όπως ισχύριζεται ο δημοσιογράφος, «πολίτες που έφυγαν από την Μαριούπολη διαβεβαίωσαν ότι βρίσκονταν υπό την κράτηση του Τάγματος Αζόφ, που τους χρησιμοποιούσε ως ανθρώπινες ασπίδες. Επιπλέον ναζί ανατίναξαν τμήματα του θεάτρου καθώς υποχωρούσαν». «Από τότε που ξεκίνησε η Ρωσικής επιχείρηση, στρατιώτες του Τάγματος Αζόφ έχουν βιντεοσκοπηθεί να εμποδίζουν αμάχους να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη. Μάλιστα τους επιτίθενται άγρια, αρπάζοντάς τους μέσα από τα αυτοκίνητά τους».

Στις 17 Μαρτίου, μια νεαρή γυναίκα έδωσε μια εντυπωσιακή αφήγηση της κατάστασης μέσα στη Μαριούπολη στο ANNA, το Πρακτορείο Ειδήσεων Δικτύου της Αμπχαζίας. «Οι μαχητές του Αζόφ απλώς κρύβονταν πίσω μας», είπε σε δημοσιογράφο. «Ήμασταν οι ανθρώπινες ασπίδες τους, αυτό είναι. Έσπασαν τα πάντα, γύρω μας, δεν μας άφηναν έξω. Περάσαμε 15 μέρες σε ένα υπόγειο, με παιδιά… Δεν μας έδιναν νερό, τίποτα» είπε. Τέλος, ο δημοσιογράφος εκτιμά ότι το Τάγμα Αζόφ «θα έβγαινε κερδισμένο από μια σφοδρή επίθεση που θα καταλογίζονταν στην Ρωσία. Αυτό γιατί το Τάγμα βρισκόταν σε πλήρη υποχώρηση από την Μαριούπολη και μόνη ελπίδα που του απέμενε ήταν η πρόκληση της άμεσης παρέμβασης του ΝΑΤΟ».

Ορισμένα από τα βίντεο που συνοδεύουν το άρθρο του