Η ακύρωση των αποκαλυπτηρίων προτομής του Κεμάλ Ατατούρκ στο Μπουένος Αϊρες, ύστερα από πίεση που ασκήθηκε από τη μεγάλη αρμενική κοινότητα της Αργεντινής, προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος αποφάσισε να ματαιώσει την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα.

Ads

Ο Ταγίπ Ερντογάν βρισκόταν στη Βραζιλία όταν ενημερώθηκε για τη ματαίωση των εγκαινίων. Η συμπεριφορά της Αργεντινής κρίθηκε από τον ίδιο ως «απαράδεκτη», με αποτέλεσμα να λάβει την απόφαση να μην πραγματοποιήσει τελικά την επίσημη επίσκεψή του, κατά τη διάρκεια της οποία θα είχε συνάντηση τη Δευτέρα με την πρόεδρο της χώρα, Κριστίνα Φερνάντες.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι η επίσκεψη ματαιώθηκε λόγω της «ακύρωσης των εγκαινίων της προτομής του Ατατούρκ στο πάρκο Jorge Newbury εκ μέρους της αυτόνομης διοίκησης του Μπουένος Άιρες. Η ακύρωση αυτή προήλθε μετά από πρωτοβουλίες αρμενικών κύκλων που διάκεινται εχθρικά απέναντι στην Τουρκία».

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, για το θέμα αυτό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε συνομιλήσει με τον ομόλογό του στο περιθώριο της συνάντησης της Συμμαχίας των Πολιτισμών που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ζητώντας να τηρηθεί εκ μέρους της κυβέρνησης της Αργεντινής η δοθείσα υπόσχεση για τα εγκαίνια της προτομής. Παράλληλα, συνεχίζει η ανακοίνωση, η πρόεδρος της Αργεντινής συνομίλησε τηλεφωνικά με τον κ. Ερντογάν, δηλώνοντάς του ότι βρίσκει σωστή την αντίδρασή του, όμως λόγω συνταγματικής επιταγής δεν μπορούν να υπερβούν τις αρμοδιότητες της αυτόνομης διοίκησης. Απαντώντας, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι «όποια και αν είναι η αιτιολογία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Ads

«Η Τουρκία, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την ανάπτυξη των σχέσεών της με χώρες της Λατινικής Αμερικής, κατέβαλε προσπάθειες και για στενότερες σχέσεις με την Αργεντινή. Κατόπιν αυτού, η εσφαλμένη απόφαση της αυτόνομης διοίκησης του Μπουένος Άιρες έριξε σκιά και στις σχέσεις Τουρκίας – Αργεντινής. Τώρα, από τις Αρχές της Αργεντινής αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα κατάλληλα βήματα για την εξάλειψη της σκιάς αυτής» καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.