Για το ενδεχόμενο κλήτευσης της Ρεμπέκα Μπρουκς, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την υπόθεση των υποκλοπών, αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου σήμερα το βρετανικό Κοινοβούλιο. Το θέμα θα συζητηθεί από την αρμόδια επιτροπή για τα μέσα ενημέρωσης.

Ads

Η Μπρουκς, πρώην διευθύντρια της σκανδαλοθηρικής εφημερίδας «Sun» και νυν διευθύνουσα σύμβουλος του ομίλου News Corp στη Βρετανία, έχει την αμέριστη στήριξη του μεγιστάνα των ΜΜΕ, Ρούπερτ Μέρντοχ.



Αρκετοί βουλευτές θα ήθελαν να εξετάσουν και τους Ρούπερτ και Τζέιμς Μέρντοχ, σύμφωνα με το BBC. Όμως δεν μπορούν να τους αναγκάσουν να προσέλθουν ενώπιον της επιτροπής, επειδή δεν είναι Βρετανοί πολίτες. 

Παρ’ όλ’ αυτά η αρμόδια επιτροπή την περασμένη Τρίτη κάλεσε τον Ρούπερτ Μέρντοχ, τον γιο του Τζέιμς και τη Ρεμπέκα Μπρουκς να δώσουν εξηγήσεις στα μέλη της Βουλής αναφορικά με το σκάνδαλο. Σε σχετική ανακοίνωση, τα μέλη της επιτροπής σημειώνουν ότι έχουν προκύψει νέα ερωτήματα αναφορικά με τα στοιχεία που είχαν παρουσιάσει σε παλαιότερη ακρόαση, το 2003, η Ρεμπέκα Μπρουκς και ο πρώην διευθυντής της News of the World Αντι Κούλσον.

«Οι Ρούπερτ και Τζέιμς Μέρντοχ είναι Αμερικανοί πολίτες και ως εκ τούτου δεν έχουμε τη δύναμη να τους αναγκάσουμε. Πιστεύω όμως ότι θα εξέπληττε τούς πάντες εάν είχαν τα κότσια να εμφανιστούν ενώπιον της επιτροπής», δήλωσε η Λουίζ Μενσκ της αρμόδιας επιτροπής στο BBC. Τόνισε δε πως «έχουμε τη δύναμη να καλέσουμε τη Ρεμπέκα Μπρουκς». 

 



Ads

Ωστόσο, ο όμιλος News International αρνήθηκε να ανακοινώσει εάν και ποια στελέχη θα εμφανιστούν ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής. 

Οι εξελίξεις αυτές έγιναν γνωστές ένα 24ωρο μετά την απόφαση του Ρούμερτ Μέρντοχ να αποσύρει την πρόταση συνολικής εξαγοράς του βρετανικού δικτύου «ΒSkyB».



Ως μεγάλη επιχειρηματική ήττα χαρακτηρίζεται η απόσυρση της πρότασης εξαγοράς για το βαρόνο των μέσων ενημέρωσης. Σημειώνεται πως ήταν το μεγαλύτερο επενδυτικό σχέδιο της News Corporation την τρέχουσα περίοδο και μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις συνολικά για τον όμιλο.



Πάντως, παρά την απόφαση του ομίλου, σχετικό αίτημα υπερψήφισε με διακομματική συναίνεση και το βρετανικό Κοινοβούλιο. Το αίτημα απόσυρσης της πρότασης εξαγοράς του «BskyB» είχαν υποβάλει οι Εργατικοί.