Την ώρα που το σκάνδαλο του Qatargate κλονίζει συθέμελα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οι βελγικές αρχές φαίνεται πως βάζουν στο επίκεντρο των ερευνών τη συμμετοχή και τη δράση της Εύας Καϊλή στην υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά την παράνομη χρήση λογισμικών παρακολούθησης (γνωστή ως Pega).
Σημειώνεται πως στο Ευρωκοινοβούλιο είχαν φτάσει καταγγελίες για παρακολούθηση από το Μαρόκο μελών της ισπανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, με το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus, που είχαν καταφέρει να «φυτέψουν» στα κινητά των Ισπανών πολιτικών, οι μαροκινές υπηρεσίες υπέκλεπταν τις συνομιλίες του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλιου ήταν η «σκιώδης εισηγήτρια», όπως λέγεται, των Σοσιαλιστών στην Pega. Μέλος της ίδιας επιτροπής είναι και ο Ιταλός ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο, επικεφαλής της αντιπροσωπείας για τις σχέσεις Ε.Ε. – Μαρόκου, του οποίου άλλωστε βοηθός ήταν ο προφυλακισμένος σύντροφος της Καϊλή. Αυτές οι «περίεργες» συμπτώσεις φαίνεται πως έχουν κάνει τις βελγικές Αρχές να ρίξουν το ενδιαφέρον τους πάνω στη δράση τους εντός της επιτροπής.
Πώς επηρέαζε την «γραμμή» των Σοσιαλιστών η Καϊλή
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, την αρχή, η «γραμμή» των Σοσιαλιστών ήταν η Pega να περιοριστεί στην εξέταση της κατάστασης του κράτους δικαίου σε Ουγγαρία και Πολωνία, τους συνήθεις υπόπτους ως «κακά παιδιά» σε επίπεδο δικαιωμάτων της Ε.Ε. Παρά τις πιέσεις άλλων μελών, κυρίως της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και των Πρασίνων, να ενταχθεί στο κάδρο και η υπόθεση της Ελλάδας, η στάση των Σοσιαλιστών -διά της Εύας Καϊλή- στην επιτροπή ήταν «δεν τρέχει και τίποτα».
Οι αποκαλύψεις για την απόπειρα παρακολούθησης του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη έφεραν αλλαγές στη στάση των Ευρωσοσιαλιστών. Λίγο μετά ήταν που, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, και η τότε αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου άλλαξε στάση, «έγινε πιο politically correct», όπως χαρακτηριστικά συζητούσαν τα μέλη της επιτροπής. Και τότε ήταν που κανονίστηκε και η αποστολή της Pega σε Αθήνα και Λευκωσία.
Για την ενδεχόμενη παρακολούθηση της ισπανικής κυβέρνησης από το Μαρόκο, οι καταγγελίες δεν προχώρησαν πολύ εντός της επιτροπής. Κυρίως γιατί υπήρχε, την ίδια στιγμή, μία ακόμα υπόθεση παρακολούθησης κατά μελών της καταλανικής πολιτικής κοινότητας και το θέμα προκαλούσε αμηχανία στην ισπανική κυβέρνηση.
Σόφι ιν’τ Βελντ: Η Καϊλή είχε κάνει αυτές τις “περίεργες” δηλώσεις όταν έσκασε η είδηση για τον Ν. Ανδρουλάκη
Οπως δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων και εισηγήτρια της Pega Σόφι ιν’τ Βελντ, «εστιάσαμε περισσότερο στο τι συνέβαινε εντός των κρατών-μελών της Ε.Ε. με τα λογισμικά παρακολούθησης και ήταν ήδη αρκετή δουλειά για να μονοπωλήσει τον χρόνο μας». Αλλωστε, «η παρέμβασή μας είναι θεσμοθετημένη μόνο εντός της Ε.Ε. και όχι σε τρίτα κράτη», εξήγησε.
Σε ερώτηση σχετικά με το αν οι βελγικές Αρχές έχουν έρθει σε επαφή μαζί της για τη διασύνδεση της Pega με την Εύα Καϊλή, τον Α. Κοτσολίνο και το Μαρόκο, η κα Ιντ Βελντ παρόλο που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι εισαγγελείς να είναι ήδη σε επαφή με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα, με την ίδια δεν έχει έρθει κάποιος σε επαφή για το θέμα αυτό.
«Δεν ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με το Μαρόκο και ως εκ τούτου δεν υπήρξε παρέμβασή τους, δεν προσπάθησαν να επηρεάσουν την έκθεσή μου για τις υποκλοπές», ανέφερε και συνέχισε: «Την Εύα Καϊλή την ξέρω, αλλά τον Αντ. Κοτσολίνο δεν τον ήξερα καν -χρειάστηκε να τον αναζητήσω όταν ακούστηκε το όνομά του. Δεν υπήρξε κάτι περίεργο σε σχέση με το Μαρόκο που μπορώ να σας αναφέρω. Ετσι κι αλλιώς, οι συζητήσεις μας για την τελική έκθεση δεν είχαν προχωρήσει».
Πρόσθεσε όμως ότι «η Εύα Καϊλή είχε κάνει αυτές τις “περίεργες” δηλώσεις όταν έσκασε η είδηση για τον Ν. Ανδρουλάκη. Υποστήριζε τον Ελληνα πρωθυπουργό και έλεγε ότι δεν υπήρχε τίποτα να δούμε στην Ελλάδα και ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν χρειαζόταν να ερευνήσει. Αυτό μου έδωσε την αίσθηση ότι θα ήταν καλύτερα να προετοιμάσω την έκθεσή μου μόνη μου, αντίθετα με τον συνήθη τρόπο λειτουργίας μου».
Οπως αποκαλύπτει, στην πρώτη και τελευταία συζήτηση της Pega επί της πρόχειρης έκθεσης που είχε συντάξει, η Εύα Καϊλή έσπευσε να υποστηρίξει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. «Επέμενε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε περάσει νέα νομοθεσία που ρύθμιζε το τοπίο για παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων. Της είπα ότι αυτό είναι ένα θέμα, αλλά το σημαντικό είναι επίσης να δοθούν απαντήσεις στην έρευνα για τις παρακολουθήσεις που έγιναν ήδη», θυμάται. αρόλο που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι εισαγγελείς να είναι ήδη σε επαφή με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα, με την ίδια δεν έχει έρθει κάποιος σε επαφή για το θέμα αυτό.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >