Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας Juan Carlos, κρύβει 100 εκατομμύρια στη Γενεύη. Με αυτόν τον τίτλο η ελβετική εφημερίδα  La Tribune de Genève, αποκάλυψε αυτές τις μέρες, πληροφορίες για τη μυστική περιουσία του πρώην Ισπανού μονάρχη. Τα χρήματα αυτά προέρχονται, σύμφωνα με την εφημερίδα, από την δωρεά που πραγματοποίησε το 2007 το υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας, στον δικαιούχο του λογαριασμού. Αυτός ο λογαριασμός, είναι στο όνομα του ιδρύματος Lucum, με έδρα τον Παναμά, που ο μοναδικός δικαιούχος της είναι ο Juan Carlos I!

Ads

«Δωρεά» 65 εκ. δολαρίων στην ερωμένη

Στο κέντρο αυτού του οικονομικού σκανδάλου που κλονίζει τον θεσμό της βασιλείας στην Ισπανία, είναι το ερωτικό ειδύλλιο του πρώην βασιλιά με την Corinna Larsen, γνωστή και με το όνομα του πρώην συζύγου της ο οποίος ήταν Γερμανός πρίγκιπας.

Η Corinna Larsen, επιχειρηματίας δανικής καταγωγής έλαβε, το 2012, «δωρεά»  65 εκατομμυρίων δολαρίων, σε ένα λογαριασμό με έδρα τις Μπαχάμες. Η «δωρεά» σήμανε συναγερμό στις ελβετικές εισαγγελικές αρχές και διερευνήθηκε.

Ads

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της κ. Larsen, επρόκειτο για ένα δώρο από το άτομο που ακόμα κατείχε τότε το ισπανικό θρόνο. Είναι «μια μορφή δωρεάς γι ‘αυτήν και για τον γιο της», δήλωσε ο δικηγόρος της, Robin Rathmell, στην ελβετική εφημερίδα.

Διερευνητική Επιτροπή ζητούν οι PODEMOS και τα υπόλοιπα αριστερά κόμματα

Το κόμμα των Podemos, που κυβερνά  με τους Σοσιαλιστές, όπως και τα καταλανικά αυτονομιστικά κόμματα, ζήτησαν την ίδρυση μιας κοινοβουλευτικής ερευνητικής επιτροπής, για να διερευνηθεί το σκάνδαλο που αποδυναμώνει το Στέμμα.

«Πρέπει να εξαλείψουμε όλες τις αμφιβολίες για την υποτιθέμενη συμπεριφορά του πρώην αρχηγού κράτους» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Pablo Echenique. Η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας μέσω του Γκάμπριελ Ρουφιαν, καταγγέλλει ότι «η αδιαφάνεια μιας οικογένειας μας κόστιζε 8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μόνο για το όνομά της».

Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα αντίθετα, έκλεισε την πόρτα στο ενδεχόμενο μιας κοινοβουλευτικής έρευνας, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην βασιλιάς απολάμβανε την εποχή του απαραβίαστου, που αναγνώριζε το Σύνταγμα στον αρχηγό του κράτους.

Ωστόσο, η ισπανική δικαιοσύνη ζήτησε διευκρινίσεις από την Ελβετία σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας του λογαριασμού του Χουάν Κάρλος, ο οποίος έχασε την πλήρη ασυλία του το 2014 και παραιτήθηκε για να δώσει την σκυτάλη στον γιο του Φίλιππο.