Νέες διαστάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο στοιχηματισμού που πλήττει τους Συντηρητικούς του Ρίσι Σούνακ στη Βρετανία, προσθέτοντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στην κυβέρνηση, με τις εκλογές να πλησιάζουν και το Εργατικό Κόμμα να δείχνει πως θα κερδίσει.

Ads

Ένας ανώτερος αξιωματούχος των Συντηρητικών έγινε το τέταρτο στέλεχος του κόμματος που αποτελεί αντικείμενο της έρευνας από την αρχή που ασχολείται με την παρακολούθηση των τυχερών παιχνιδιών, εν μέσω αναφορών ότι προχώρησε δεκάδες στοιχήματα για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, πριν από την επίσημη ανακοίνωσή τους από τον Σούνακ

Η Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών ενημέρωσε τον Νικ Μέισον, τον επικεφαλής δεδομένων των Συντηρητικών, ότι αποτελεί μέρος της έρευνάς της σχετικά με τα στοιχήματα για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, όπως ανέφεραν οι Sunday Times. Το Συντηρητικό κόμμα επιβεβαίωσε μάλιστα ότι ο Μέισον πήρε άδεια.

Ο Μέισον είναι το τελευταίο επιβεβαιωμένο στέλεχος των Συντηρητικών που βρίσκεται αντιμέτωπος με έρευνα στο συγκεκριμένο σκάνδαλο που αφορά σε τζόγο, το οποίο προκαλεί κλυδωνισμούς στο κόμμα, αφού έχει οδηγήσει τουλάχιστον δύο στελέχη να πάρουν απρογραμμάτιστη άδεια από τα κεντρικά γραφεία του, καθώς διεξάγεται έρευνα εναντίον τους.

Ads

Εκπρόσωπος του Συντηρητικού κόμματος δήλωσε: «Σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής Τυχερών Παιχνιδιών, δεν μας επιτρέπεται να συζητήσουμε οποιαδήποτε θέματα που σχετίζονται με οποιαδήποτε έρευνα με το θέμα ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο».

Ο Guardian αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι τα στοιχήματα του Κρεγκ Γουίλιαμς, ο οποίος είναι ο στενότερος κοινοβουλευτικός συνεργάτης του Ρίσι Σουνάκ, αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας από την Επιτροπή Τυχερών Παιχνιδιών, επειδή στοιχημάτισαν κι αυτοί ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο, τρεις ημέρες πριν από την προκήρυξή τους.

Η εποπτική αρχή εξετάζει επίσης τα στοιχήματα που φέρεται να έχουν γίνει από τον Τόνι Λι, τον διευθυντή εκστρατειών του Συντηρητικού κόμματος, ο οποίος βρίσκεται τώρα σε άδεια, και τη σύζυγό του, Λόρα Σάντερς, υποψήφια των Τόρις.

Ένας από τους αστυνομικούς της στενής προστασίας του πρωθυπουργού έχει επίσης συλληφθεί ως ύποπτος για παράβαση καθήκοντος, λόγω των ισχυρισμών ότι επίσης έπαιξε στοίχημα.

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υπερασπιστώ τους ανθρώπους που έπαιξαν στοιχήματα σε αυτό», δήλωσε την Κυριακή ο James Cleverly, υπουργός Εσωτερικών. Είπε ότι η συμπεριφορά ήταν «ανάρμοστη», αλλά υποστήριξε ότι αφορούσε μόνο έναν «μικρό αριθμό ατόμων».

Ο Μέισον φέρεται να είχε «παίξει» αρκετές δεκάδες στοιχήματα σε απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, πριν ο Σούνακ ανακοινώσει ότι σκόπευε να διεξαγάγει τις εκλογές στις 4 Ιουλίου, ανέφεραν οι Sunday Times. Κάθε ένα από τα στοιχήματά του είχε αξία μικρότερη από 100 λίρες, αλλά συνολικά τα κέρδη θα ανέρχονταν σε χιλιάδες λίρες, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών για την απόκτηση αθέμιτου πλεονεκτήματος κατά το στοίχημα μπορεί να συνιστά ποινικό αδίκημα.

«Αν διαπιστωθεί ότι κάποιος έχει παραβιάσει τους κανόνες, όχι μόνο θα πρέπει να αντιμετωπίσει όλες τις συνέπειες του νόμου, αλλά θα διασφαλίσω ότι θα τον διώξουν και από το Συντηρητικό Κόμμα», δήλωσε ο Σούνακ πριν από λίγες ημέρες.