Η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι της Βελγίδας ευρωβουλευτού των Σοσιαλιστών Μαρία Αρένα την Τετάρτη στο πλαίσιο της έρευνας για το Qatargate, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Politico.

Ads

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως αρκετά στελέχη από την κεντροαριστερή ευρωοομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών έχουν εμπλακεί στην έρευνα, αλλά, μέχρι σήμερα, η Αρένα δεν κατηγορήθηκε ούτε καν ανακρίθηκε από τους Βέλγους εισαγγελείς.

Ωστόσο, υπήρξε αναφορά του ονόματός της σε ένταλμα σύλληψης νωρίτερα φέτος, το οποίο κατονόμαζε μια ομάδα ευρωβουλευτών που φέρεται λειτουργούσε υπό τις εντολές του πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Πανζέρι για να αμβλύνει την επιρροή του Κατάρ στις Βρυξέλλες.

Η ίδια η Αρένα έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη στο σκάνδαλο, ενώ συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά της ως ευρωβουλευτής από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο τον περασμένο Δεκέμβριο. Υπέβαλε πάντως την παραίτησή της από πρόεδρος της υποεπιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα – θέση που κληρονόμησε από την Παντσέρι, όταν το POLITICO αποκάλυψε ότι δεν είχε δηλώσει ένα επιδοτούμενο ταξίδι στο Κατάρ σύμφωνα με τους κανόνες του Κοινοβουλίου.

Ads

Είναι η τέταρτη εν ενεργεία ευρωβουλευτής που εμπλέκεται στο σκάνδαλο, μετά τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους Εύα Καϊλή, Μαρκ Ταραμπέλα και Αντρέα Κοτσολίνο. Ο Παντσέρι από τη μεριά του ομολόγησε την ενοχή του και συνήψε συμφωνία με τους εισαγγελείς με αντάλλαγμα μειωμένη ποινή.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα ήταν παρούσα την Τετάρτη στην έρευνα στο ακίνητο του Αρένα στο Schaerbeek, στα βόρεια των Βρυξελλών, δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

“Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα ήταν παρούσα, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της βάσει του βελγικού Συντάγματος”, δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η Μετσόλα διασφάλισε ότι “πληρούνται οι νομικές προϋποθέσεις για το αίτημα”.

“Ενώ το τεκμήριο αθωότητας όλων των μερών είναι πάντα σεβαστό, όπως έχει καταστήσει σαφές η πρόεδρος σε πολλές περιπτώσεις, το Κοινοβούλιο έχει και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές σε διάφορα κράτη μέλη και δικαιοδοσίες, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, σε μια προσπάθεια να διασφαλιστεί ότι απονέμεται δικαιοσύνη και γίνεται γνωστή η αλήθεια”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι η έρευνα στο σπίτι της Arena ήταν μέρος έξι ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένων “πολλών χωρών που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την ίδια [Arena] ή την οικογένειά της”.

“Κατασχέθηκαν ιδίως έγγραφα και εξοπλισμός ΤΠΕ, τα οποία θα αναλυθούν”, πρόσθεσε η εισαγγελία, λέγοντας ότι “η επιχείρηση αυτή δεν οδήγησε σε στέρηση της ελευθερίας”.

Η έρευνα πραγματοποιείται ένα μήνα αφότου ο Βέλγος εισαγγελέας Michel Claise αυτοεξαιρέθηκε από την έρευνα λόγω ισχυρισμών για σύγκρουση συμφερόντων λόγω των στενών δεσμών του με την Arena. Αντικαταστάθηκε από την Aurélie Dejaiffe.

Ο γιος του Claise, Nicolas Claise, και ο γιος της Arena, Ugo Lemaire, είναι συνιδιοκτήτες μιας εταιρείας – της Buddy Belgium, η οποία πωλεί προϊόντα CBD που προέρχονται από κάνναβη – και γνωρίζονται εδώ και χρόνια, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα της εταιρείας και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Arena από τη μεριά της δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού από το POLITICO.