Σήμερα ψηφίζεται στη βρετανική Βουλή η μεταρρύθμιση που προβλέπει αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια της χώρας. Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει σχετικά με το θέμα, με τον πρωθυπουργό και αρχηγό των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον να κατηγορεί τον αρχηγό του Εργατικού κόμματος Εντ Μίλιμπαντ για «γραμμή υποκρισίας» στην αντίθεση του στην αύξηση των διδάκτρων, υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του δεν διαθέτει εναλλακτική λύση. Παράλληλα, οι κινητοποιήσεις φοιτητών ενάντια στην αύξηση συνεχίζονται.

Ads

Η κυβέρνηση συνασπισμού των Συντηρητικών με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες αναμένεται να κερδίσει την ψηφοφορία υπέρ της αύξησης του ορίου των διδάκτρων από 3.290 σε 9.000 λίρες, παρά την αντίθεση ή την αποχή των άλλων κομμάτων και μερικών μελών της κυβέρνησης. Ο Μίλιμπαντ προσπαθεί να πείσει τους υπουργούς να αναθεωρήσουν, ενώ ο υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Κρις Χιούν κλήθηκε να επιστρέψει επειγόντως από τη Σύνοδο του Κανκούν για να ψηφίσει.

Αρκετοί Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί αλλά και τουλάχιστον δύο Συντηρητικοί αναμένεται να ψηφίσουν κατά της αύξησης καθώς προεκλογικά το κόμμα των Φιλελευθέρων, που βγήκε τρίτο στις εκλογές, είχε υπογράψει δέσμευση με την Εθνική Συνομοσπονδία Φοιτητών (NSU) να αντιτεθεί σε οποιαδήποτε τέτοια πρόταση. Μάλιστα το ίδιο κόμμα είχε υποσχεθεί σταδιακή κατάργηση των διδάκτρων.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, ο Μίλιμπαντ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μειώνει τη δημόσια χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και «φορτώνει το κόστος στους φοιτητές και τους γονείς τους» και προτείνει αναθεώρηση της πρότασης πριν την ψηφοφορία. Ο Κάμερον απάντησε αποκαλώντας τον πρώτο «φοιτητή-πολιτικό», ενώ κατηγόρησε το κόμμα των Εργατικών για «γραμμή υποκρισίας» και έλλειψη εναλλακτικής πρότασης.

Ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η αύξηση, η οποία έχει ξεσηκώσει μαζικές διαμαρτυρίες φοιτητικών κινημάτων, θα βελτιώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ότι το σύστημα επηρεάζει μόνο τους επιτυχημένους αποφοίτους, καθώς καλούνται να πληρώσουν παραπάνω δίδακτρα μόνο όσοι έχουν εισόδημα μεταξύ 15.000 και 21.000 λιρών.

Ads

Οι υπουργοί έκαναν κάποιες παραχωρήσεις στην πρόταση για να κερδίσουν όσους βουλευτές αμφιταλαντεύονται. Αυτές περιλάμβαναν την αναθεώρηση του ορίου εισοδήματος των αποφοίτων που καλούνται να πληρώσουν περεταίρω δίδακτρα κάθε χρόνο από το 2016, αντί για κάθε πέντε χρόνια, και την αναβάθμιση του ορίου των 15.000 λιρών ανάλογα με τον πληθωρισμό από το 2012. Επίσης προέβλεπαν να επιτρέπεται στους part time φοιτητές να λαμβάνουν φοιτητικά δάνεια εάν σπουδάζουν για το ένα τέταρτο της χρονιάς, αντί για το ένα τρίτο.
Αν και ανήκουν στην κυβέρνηση, επιρέπεται στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, ακόμα και υπουργούς, να απέχουν ή να ψηφίσουν κατά της μεταρρύθμισης. Ωστόσο ο αρχηγός του κόμματος και αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι όσοι βουλευτές δεν υποστηρίξουν την πρόταση μπορεί να βρουν δύσκολο να συνεχίσουν σε ρόλο απλήρωτου. Ο Κλεγκ παραδέχτηκε ότι, παρά την υπογραφή της δέσμευσης με την NUS, σαν κυβέρνηση συνασπισμού πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις και υποστήριξε ότι αυτή είναι η «καλύτερη και δικαιότερη δυνατή συμφωνία». Η NUS απείλησε για εκστρατεία εναντίον όσων δεν τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

Τέθηκε επίσης η πιθανότητα φορολόγησης των αποφοίτων, ωστόσο ο Κάμερον δήλωσε ότι «Οποιοσδήποτε διαθέτει εγκέφαλο που τον είδε [το φόρο], κατανοεί ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει».

Οι Βρετανοί φοιτητές έχουν ξεσηκωθεί ενόψει της μετατροπής της ανώτατης παιδείας σε «σπορ των πλουσίων», πραγματοποιώντας κινητοποιήσεις σε κάθε γωνιά της χώρας, ειδικότερα στις πόλεις όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια. Με καταλήψεις, διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ολονυκτίες με αναμμένα κεριά, τραγούδια και εκθέσεις τέχνης διαμαρτύρονται οι φοιτητές και αναμένεται να συνεχίσουνν εάν ψηφιστεί η μεταρρύθμιση.

Περισσότερα από 30 ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τελούν υπό κατάληψη, μεταξύ των οποίων το Κέιμπριτζ, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του Κάρντιφ. Πανεπιστήμια κινούν νομικές διαδικασίες εναντίον φοιτητών για να σταματήσουν τις καταλήψεις, ενώ η αστυνομία προσπαθεί με βίαιους περιορισμούς να εμποδίσει τις διαδηλώσεις, παραδεχόμενη ότι «το παιχνίδι έχει πια αλλάξει». Ωστόσο οι φοιτητές δεν πτοούνται ούτε από απειλές ούτε από τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πλημμυρίζοντας καθημερινά τους χιονισμένους δρόμους.