Σήμερα αναμένεται να λάβει χώρα η νέα ακρόαση του Julian Assange ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης, εν μέσω φόβων ότι οι αρχές των ΗΠΑ δρομολογούν μυστικά την δίωξή του. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι θα απορριφθεί εκ νέου το αίτημα του Assange για απελευθέρωσή του με εγγύηση. Σύμφωνα με δηλώσεις της μητέρας του που τον επισκέφτηκε στη φυλακή, ο Assange δηλώνει ότι oι πεποιθήσεις του είναι ακλόνητες.

Ads

Ο Assange αυτή τη στιγμή κρατείται στη Βρετανία εξαιτίας ισχυρισμών για σεξουαλικά εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε στη Σουηδία και τα οποία ο ίδιος αρνείται. Ο 39χρονος Αυστραλός, ιδρυτής του Wikileaks, έχει προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ με τη δημοσίευση των διπλωματικών τηλεγραφημάτων του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

Ο Assange κατηγορήθηκε τον Αύγουστο για κακή σεξουαλική συμπεριφορά από δύο Σουηδέζες κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Σουηδία. Ο Σουηδός εισαγγελέας επιθυμεί να τον ανακρίνει για τις κατηγορίες, αν και η γενική εισαγγελέας, Eva Finne, ακύρωσε προηγούμενo ένταλμα συλλήψεως με το αιτιολογικό ότι δεν υπήρχαν «βάσιμες υπόνοιες ότι έχει διαπράξει βιασμό».

Ο Assange φέρεται να παρενόχλησε σεξουαλικά μία γυναίκα στη Σουηδία όταν αγνόησε το αίτημα της να χρησιμοποιήσουν προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή. Μια άλλη γυναίκα, ισχυρίστηκε ότι Assange έκανε σεξ μαζί της χωρίς προφυλακτικό, ενώ εκείνη κοιμόταν.

Ads

Ο Assange ετέθη υπό κράτηση από το βρετανικό δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα. Έχει εκφράσει φόβους μαζί με τους δικηγόρους του ότι οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές προετοιμάζονται να τον κατηγορήσουν για κατασκοπεία μετά τις «ενοχλητικές» διαρροές των διπλωματικών τηλεγραφημάτων από τον ιστοχώρο του.

Οι αρχές των ΗΠΑ αναζητούν σε σειρά νόμων κατηγορίες που θα μπορούσαν να προσάψουν στον 39χρονο Αυστραλό. Πάντως ο Σουηδός δικηγόρος του Assange έχει πει ότι θα πολεμήσουν κάθε προσπάθεια για την έκδοση του πελάτη του.

Κατά ακροαματική διαδικασία της περασμένης εβδομάδας ο δικαστής Riddle δήλωσε ότι υπάρχουν «σοβαροί λόγοι» για να πιστεύουν ότι θα μπορούσε να διαφύγει Assange εάν του επέτρεπε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση. Στο πλευρό του 39χρονου είχαν σταθεί ο John Pilger, εξέχοντας Αυστραλός δημοσιογράφος και ο γνωστός Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, οι οποίοι προσέφεραν εγγυήσεις για τον Assange.

Στο μεταξύ χθες, ο Julian Assange αναδείχτηκε πρόσωπο της χρονιάς από το περιοδικό TIME, κατόπιν ψηφοφορίας του κοινού.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι κυβερνοεπιθέσεις από τους χακτιβιστές- υποστηρικτές του Assange. Αργά το βράδυ της Κυριακής, οι ιστοσελίδες της Amazon στη Βρετανία, στη Γαλλία και στη Γερµανία έµειναν για περίπου µισή ώρα εκτός λειτουργίας. Η εταιρία πάντως αρνήθηκε πως αυτό ήταν αποτέλεσµα επιθέσεων από χάκερ. Εκτός λειτουργίας έμεινε χθες και το Gawker, µια κουτσοµπολίστικη αµερικανική ιστοσελίδα, η οποία είχε δημοσιοποιήσει τον λογαριασµό που είχε ανοίξει πριν από περίπου τέσσερα χρόνια ο Ασάνζ σε µια γνωστή ιστοσελίδα γνωριµιών. Την ίδια στιγμή, εκτιμάται ότι εκατοντάδες Έλληνες έχουν ταχθεί στο πλευρό του Assange κατεβάζοντας στους υπολογιστές τους το πρόγραµµα με το οποίο γίνονται οι επιθέσεις των χακτιβιστών.

Ακόμα, σύμφωνα με την «Independent», οι πληροφορίες και οι καταγγελίες που δηµοσιεύονται στο Ιντερνετ για τις δύο ενάγουσες από τη Σουηδία, τη «Μις Α» και τη «Μις Β», ξεπερνούν σε όγκο και πάθος κάθε προηγούµενο σε ανάλογη έρευνα. Χρειάζονται µόλις λίγα λεπτά αναζήτησης στο Google και τις υπηρεσίες του, τύπου Street View, για να βρει κάποιος τα ονόµατα και τις φωτογραφίες τους, και µαζί µε αυτά τις διευθύνσεις, τα τηλέφωνά τους και επακριβώς τα κτίρια στα οποία διαµένουν. Ελάχιστες από τις δηµοσιεύσεις που τις αφορούν είναι φιλικές, ενώ πολλές περιλαµβάνουν καταγγελίες. Ιδίως για τη «Μις Α», έχει κατηγορηθεί µεταξύ των άλλων για σχέσεις µε ακροδεξιές οργανώσεις, κουβανούς εξόριστους και πρόσωπα που φέρεται ότι διατηρούν σχέσεις µε τη CIA.

“Οι πεποιθήσεις μου είναι ακλόνητες”

Ο Julian Assange, είπε στη μητέρα του από τη φυλακή στο Λονδίνο, όπου κρατείται, ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει το έργο που έχει ξεκινήσει μέσα από το Wikileaks, παρά την καταδίκη των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Το αυστραλιανό δίκτυο Seven ζήτησε από την Κριστίν Ασάντζ να υποβάλει μία ερώτηση στον 39χρονο γιο της στη διάρκεια επίσκεψής της στη φυλακή του Λονδίνου: “Άξιζε τον κόπο;”.
Οι πεποιθήσεις μου είναι ακλόνητες. Παραμένω σταθερός στα ιδανικά που έχω εκφράσει. Αυτή η περίσταση δεν πρόκειται να τα κλονίσει“, είπε ο Ασάντζ σύμφωνα με τη μητέρα του, η οποία παρέδωσε στο δίκτυο γραπτώς την απάντησή του. “Αν κάτι έχει κάνει αυτή η διαδικασία είναι να ενισχύσει την πεποίθησή μου ότι είναι αληθείς και ακριβείς”.

Ο αυστραλιανός Τύπος υπέρ του Assange

Στο μεταξύ, με ανοικτή επιστολή τους προς την κυβέρνηση οι διευθυντές του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου της Αυστραλίας καταδικάζουν την “έξαλλη” αντίδραση της Καμπέρας, μετά τη δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο δεκάδων χιλιάδων διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ είχε χαρακτηρίσει στις αρχές Δεκεμβρίου τον Assange “ανεύθυνο” και τον ιστότοπό του “παράνομο” ενώ η κυβέρνηση φέρεται να εξέτασε το ενδεχόμενο να αφαιρέσει από τον Assange το αυστραλιανό διαβατήριο.

Ωστόσο ο ιστότοπος WikiLeaks “αποτελεί μέρος των μέσων ενημέρωσης” και δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή προσώπων ή η εθνική ασφάλεια μετά τη δημοσιοποίηση των διπλωματικών αυτών τηλεγραφημάτων, εκτιμούν οι συντάκτες της επιστολής. “Θα αντιταχθούμε αποφασιστικά σε οποιαδήποτε απόπειρα να καταστεί παράνομη η δημοσιοποίηση των εγγράφων αυτών”, προειδοποιούν οι διευθυντές του Τύπου την Γκίλαρντ.

“Η απόπειρα να κλείσει ξαφνικά το WikiLeaks, η απειλή με διώξεις όσων δημοσιεύουν τις διαρροές αυτές και η άσκηση πίεσης σε εταιρίες προκειμένου να σταματήσουν τις εμπορικές τους δραστηριότητες με το WikiLeaks, συνιστούν σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, η οποία στηρίζεται σε έναν ελεύθερο και άφοβο Τύπο”, υπογραμμίζουν.

Ο όγκος των τηλεγραφημάτων που έχει δημοσιοποιηθεί είναι σίγουρα “πρωτοφανής” αλλά το WikiLeaks έκανε αυτό που κάνει πάντα ο Τύπος: “αποκαλύπτει πληροφορίες που οι κυβερνήσεις προτιμούν να κρατούν μυστικές”, επισημαίνουν οι συντάκτες της επιστολής. Το WikiLeaks “σίγουρα διέπραξε σφάλματα” αλλά επίσης έδωσε στους πολίτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις σκέψεις της Ουάσινγκτον “για ορισμένα από τα πολύπλοκα θέματα εξωτερικής πολιτικής των ημερών μας”, διευκρινίζουν οι διευθυντές του Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι και ο κορυφαίος καθηγητής Γλωσσολογίας του ΜΙΤ και σφοδρός επικριτής της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής Νόαμ Τσόμσκι έχει συντάξει επιστολή, μαζί με πλήθος διανοούμενων και επιστημόνων, με την οποία καλεί την κυβέρνηση της Αυστραλίας να στηρίξει τον Assange.

Στο μεταξύ, σε ειδική επιτροπή του κοινοβουλίου της Ισλανδίας κλήθηκαν να καταθέσουν εκπρόσωποι εταιρειών που συνεργάζονται με την VISA και την Mastercard ύστερα από την απόφασή τους να μπλοκάρουν τη δυνατότητα οικονομίκης ενίσχυσης του WikiLeaks. Παρουσία εκπροσώπων της Διεθνούς Αμνηστείας η επιτροπή έκρινε ότι εάν δεν υπάρξουν σαφείς απαντήσεις για τη σχετική απόφαση ίσως χρειαστεί να αναθεωρηθεί το καθεστώς λειτουργίας των δυο πιστωτικών καρτών.