Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε χαρακτήρισε το δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Τουρκία «σημαντικό βήμα προς την Ευρώπη». Σχεδόν το 60% των Τούρκων ψήφισε υπέρ των μεταρρυθμίσεων που προώθησε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ads

Ο κ. Βεστερβέλε χαιρέτισε «την επιτυχία του δημοψηφίσματος» ενώ τόνισε ότι «η συνταγματική μεταρρύθμιση αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εκφράζει ακόμα την πεποίθηση ότι η διαδικασία της συνταγματικής μεταρρύθμισης περιορίζει τις εξουσίες της δικαστικής και της στρατιωτικής ιεραρχίας, των δύο προπυργίων του κοσμικού κράτους που είναι αντίθετες με την ισλαμική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κόμματός Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Το δημοψήφισμα διεξήχθη 30 χρόνια μετά το πραξικόπημα του 1980 και αφορούσε 26 διαφορετικά ερωτήματα, ανάμεσά τους και την αναδιοργάνωση των ανώτατων δικαστικών θεσμών. Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία είναι η χώρα της Ευρώπης που φιλοξενεί την μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα.

Το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος χαιρέτισε και το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο χαρακτήρισε αξιοσημείωτη πρόοδο στην οδό της δημοκρατικής ανάπτυξης της χώρας. «Η συνταγματική μεταρρύθμιση που εγκρίθηκε την Κυριακή είναι ένα σημαντικό βήμα για την Τουρκία, η οποία προσεγγίζει έτσι στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και πρακτικές», υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας του οργανισμού αυτού που έχει την έδρα του στο Στρασβούργο, ο Νορβηγός Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ.

Ads

Σε ανακοίνωσή του, ο Γιάγκλαντ εκφράζει επίσης την ικανοποίησή του για τη θέσπιση ενός συστήματος άμεσης προσφυγής ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου, «η οποία δημιουργεί μια οδό εσωτερικής προσφυγής εναντίον παραβιάσεων των δικαιωμάτων του Ανθρώπου». Ενισχύει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τούρκια, όμως μπορεί επίσης να συμβάλει στον περιορισμό του αριθμού των υποθέσεων εναντίον της χώρας αυτής οι οποίες υποβάλλονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρει ακόμη ο Γιάγκλαντ.

Τον Τούρκο πρωθυπουργό συνεχάρη και ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σε τηλεφωνική συνομιλία προσκάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο συνέδριο για την κλιματική αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 22 Οκτωβρίου.


Μπαράζ προσφυγών κατά των πραξικοπηματιών

Άρχισαν να κατατίθενται από το πρωί της Δευτέρας πλήθος προσφυγές στα τουρκικά δικαστήρια για άσκηση δίωξης εναντίον των πραξικοπηματιών του 1980, μετά την έγκριση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που προώθησε η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν. Οι προσφυγές αφορούν τον αρχιπραξικοπηματία στρατηγό Κενάν Εβρέν και άλλους πρωταγωνιστές του πραξικοπήματος.

Το κατά πόσο μπορούν να δικαστούν οι πραξικοπηματίες ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας σχετικά με το δημοψήφισμα της Κυριακής. Αρκετοί συνταγματολόγοι και νομικοί υποστήριξαν ότι σε περίπτωση άρσης του εν λόγω άρθρου, είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει δίκη, λόγω παραγραφής. Αντίθετη γνώμη έχουν εκφράσει άλλοι νομικοί. Ο ίδιος ο Εβρέν, απαντώντας πριν από λίγο καιρό σε ερώτηση για το τι θα κάνει σε περίπτωση δικαστικής του δίωξης, είχε πει πως θα αυτοκτονήσει.


Ιστορική άνοδος στην Κωνσταντινούπολη

Ο δείκτης IMKB του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης κατέγραψε σήμερα άνοδο ρεκόρ κατά 2,14% και ενισχύθηκε κατά 1.297 μονάδες για να διαμορφωθεί στις 61.905,08 μονάδες, έπειτα από την επιτυχία του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Αναλυτές ερμηνεύουν την άνοδο αυτή ως ένδειξη εμπιστοσύνης των αγορών στην πολιτική σταθερότητα στην Τουρκία έπειτα από την άνετη επικράτηση του “ναι” (58%) στο χθεσινό δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που περιορίζει τις εξουσίες της δικαστικής εξουσίας και του στρατού, αναφέρεται στο δελτίο ανάλυσης των αγορών της τράπεζας Fortis.

«Οι αγορές είναι ικανοποιημένες από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αποτελεί θετικό μήνυμα για τη σταθερότητα του κόμματος που κυβερνά μόνο του την Τουρκία και οι αγορές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους», αναφέρεται στην ανάλυση της τράπεζας Fortis.