Το πυρηνικό ατύχημα στον ιαπωνικό σταθμό στη Φουκουσίμα αποκάλυψε «σημαντικές ελλείψεις» στα παγκόσμια συστήματα πυρηνικής ασφάλειας, δήλωσε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Ο ίδιος ανακοίνωσε ακόμη πως το Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη στη Νέα Υόρκη για το θέμα.

Ads

Στη διάρκεια συζήτησης στρογγυλής τράπεζας για τα πυρηνικά στο περιθώριο της 3ης Διεθνούς Διάσκεψης για τη μείωση των κινδύνων από τις καταστροφές που διοργανώνει ο ΟΗΕ στη Γενεύη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ υπογράμμισε πως «η τραγωδία στη Φουκουσίμα προκαλεί ερωτήματα για το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας, αλλά και φόβους στον πληθυσμό».

Παράλληλα ο Μπαν ανακοίνωσε ότι στις 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μία διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Στην Ιαπωνία πάλι, περίπου εκατό κάτοικοι ενός χωριού που εκκενώθηκε κοντά στην πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα, ντυμένοι με προστατευτικές στολές, εξοπλισμένες με ένα μετρητή ραδιενέργειας και ένα walkie-talkie για να επικοινωνούν με τις αρχές, επέστρεψαν σήμερα για σύντομο χρονικό διάστημα στα σπίτια τους, μετά το πυρηνικό δυστύχημα, για να πάρουν κάποια προσωπικά τους αντικείμενα.

Ads

Αυτοί οι άνθρωποι, που ζούσαν στο χωριό Καβάουτσι, λιγότερο από 20 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της μονάδας Φουκουσίμα Νταϊίτσι (Φουκουσίμα Αρ. 1), υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αμέσως μετά το δυστύχημα της 11ης Μαρτίου, όπως και οι περίπου 85.000 κάτοικοι των περιοχών γύρω από τη πυρηνική μονάδα.

Καμία τελική ημερομηνία επιστροφής των κατοίκων της περιοχής δεν έχει καθοριστεί από τις αρχές, καθώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας παραμένουν υψηλά γύρω από τη μονάδα. Σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από τη μονάδα έχει κηρυχθεί ζώνη αποκλεισμού, και οι «εκτοπισμένοι» αυτοί έχουν τη δυνατότητα να μεταβαίνουν εκεί για εξαιρετικούς λόγους, και ένα άτομο ανά νοικοκυριό.

Παραιτείται από το μισθό του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Ναότο Καν ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από το μισθό του και τα μπόνους που αποτελούν τις συνολικές του απολαβές, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο, μέχρι θα τεθεί υπό έλεγχο η πυρηνική κρίση που ξέσπασε μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Ο Καν ζήτησε συγγνώμη από τον κόσμο που δεν κατάφερε να αποτρέψει την πυρηνική κρίση, η οποία ως είχε αποτέλεσμα 25.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους ή να αγνοούνται, ενώ 120.000 έχασαν τα σπίτια τους και ζουν σε προσωρινά καταλύματα.

Τέλος, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνησή του θα επανεξετάσει το στόχο να αποτελέσει η πυρηνική ενέργεια το 50% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού της χώρας έως το 2030.