Σημαντικές απώλειες κατέγραψε το ευρώ σήμερα. Σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά το γεγονός ότι οι φήμες για υποβάθμιση της Γαλλίας δεν φαίνεται να επαληθεύονται, καθώς οι Moody’s και Fitch ανακοίνωσαν την επιβεβαίωση αξιολόγησης «ΑΑΑ» για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ads

Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,4235 δολάρια, καταγράφοντας πτώση 1,08% έναντι του αμερικανικού νομίσματος ενώ μεγάλη πτώση σημειώνει έναντι του γεν σε ποσοστό 2,18% στα 108,749 γεν.

Σε σχέση με τη στερλίνα, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,27% στις 0,8786 στερλίνες, ενώ έναντι του φράγκου διολισθαίνει 0,54% στα 1,0321 φράγκα.

Υποχωρήσεις κατέγραψαν Wall Street και Χρηματιστήριο Αθηνών

Ads

Κάτω από τις 1.000 μονάδες έπεσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνοντας πτώση 1,8%, με την πλειονότητα των μετοχών στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση να σταματούν στο κόκκινο. Στο πράσινο έκλεισαν μόνο οι κλαδικοί δείκτες της υγείας και οριακά, των χημικών. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 70, 630 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 1,63 %, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,63 %. Ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης έπεσε κατά 3,11%.
Όλες σχεδόν οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησαν, με εξαίρεση τις μετοχές της Εθνικής και της Κύπρου οι οποίες παρέμειναν αμετάβλητες. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της MIG (-8,33%), του Τ.Τ (-7,07%), της Μυτιληναίος (-6,17%) της Eurobank (-4,29%) και της Coca Cola 3E (-3,27%).

Οι δείκτες των Μέσων Ενημέρωσης (-8,11%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-6,13%) και των Πρώτων Υλών (-5,31%) παρουσίασαν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Ανοδικά κινήθηκαν 51 μετοχές, 90 σημείωσαν πτώση και 41 παρέμειναν σταθερές.

Βουτιά κατέγραψε και η Wall Street

Οι βασικοί δείκτης στη Wall Street σημείωσαν βουτιά άνω του 3% λόγω της έντονης ανησυχίας για τα προβλήματα χρέους σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε πτώση 400 μονάδων, χάνοντας και πάλι το ψυχολογικό επίπεδο των 11.000 μονάδων καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στη χθεσινή προειδοποίηση της Fed ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι “σημαντική βραδύτερη” από την αναμενόμενη. Υπενθυμίζουμε ότι στη συνεδρίαση του Ιουνίου η Fed είχε αναφέρει ότι η ανάκαμψη είναι βραδύτερη των εκτιμήσεων, αν και είχε εκτιμήσει πως αυτό οφείλονταν σε προσωρινούς παράγοντες