«Σημαντικές ανακοινώσεις» προαναγγέλλουν με μήνυμα στο Twitter, οι υπεύθυνοι του WikiLeaks. Όπως αναφέρεται στο μήνυμα οι ανακοινώσεις θα γίνουν αύριο, Σάββατο στις 10 π.μ, με συνέντευξη τύπου αλλά και στο διαδίκτυο.

Ads

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ντέιβ Λέιπαν, τόνισε ότι τα απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα που ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα ο ιστότοπος WikiLeaks «μπορεί να αποτελέσουν απειλή για τους στρατιώτες ή για τους Ιρακινούς που συνεργάζονται με τους Αμερικανούς».

Παράλληλα, όπως είπε, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έχει προσδιορίσει τα 400.000 απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Ιράκ που σκοπεύει να δημοσιοποιήσει ο ιστότοπος.

Τα έγγραφα περιέχουν «μη επεξεργασμένες πληροφορίες από τις στρατιωτικές μονάδες» και δεν περιλαμβάνουν «στρατηγικές αναλύσεις ούτε πληροφορίες υψηλού επιπέδου». Αφορούν κυρίως τη μεταχείριση των κρατουμένων, τις συνομιλίες μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων και Ιρακινών πολιτικών και τις εκρήξεις αυτοσχέδιων ναρκών.

Ads

Σύμφωνα με τον Λέιπαν τα έγγραφα προέρχονται από μια βάση δεδομένων που βρίσκεται στο Ιράκ και περιλαμβάνει εκθέσεις που κατέθεταν οι στρατιωτικές μονάδες για τα τεκταινόμενα στη χώρα.

Την ίδια στιγμή, το τηλεοπτικό κανάλι «Al Jazeera», αναφέρει ότι οι αποκαλύψεις έχουν να κάνουν με απόκρυψη, «κάλυψη», από τον αμερικανικό στρατό βασανιστηρίων που έχει κάνει το ιρακινό κράτος, αλλά και με τις δολοφονίες εκατοντάδων αμάχων στα «οδοφράγματα» στη χώρα. Τα μυστικά στρατιωτικά έγγραφα, σύμφωνα με το «Al Jazeera», καλύπτουν την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2004 έως την 31η Δεκεμβρίου του 2009.

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, είχε προειδοποιήσει από το Βερολίνο το Wikileaks να μην προβεί σε αποκαλύψεις, ενώ στις αρχές της εβδομάδας το υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ζήτησε από τα Μέσα Ενημέρωσης «να μην διευκολύνουν τη διαρροή» απορρήτων που αφορούν το Ιράκ.