Δύο ημέρες μετά την νίκη του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας, ο αντίπαλος του, Ζαΐχ Μπολσονάρου, συνεχίζει να μην έχει προβεί σε καμία δημόσια δήλωση, εγείροντας φόβους ότι δεν θα παραδεχθεί την ήττα του. Την ίδια στιγμή εκατοντάδες οδοφράγματα έχουν στηθεί από υποστηρικτές του Μπολσονάρο, για να διαμαρτυρηθούν για την ήττα του με μερικούς εξαυτών να καλούσε σε πραξικόπημα.

Ads

Ο Μπολσονάρου ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών από τον αριστερό, πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, όμως ακόμη δεν έχει αποδεχτεί την ήττα του (50,9% Λούλα -49,1% Μπολσονάρου). Ωστόσο, πολλοί αρχηγοί ξένων κρατών έχουν συγχαρεί τον Λούλα, τον αριστερό υποψήφιο, που εξελέγη για μια τρίτη θητεία του στην προεδρία, μετά από αυτές μεταξύ 2003 και 2010. Η νέα θητεία του Λούλα θα ξεκινήσει επίσημα την 1η Ιανουαρίου.

Πάντως, μπορεί ο Μπολσονάρου να μην έχει ακόμη αναγνωρίσει την ήττα του, ωστόσο πολλοί σύμμαχοί στην κυβέρνηση έχουν ήδη παραδεχθεί την νίκη Λούλα. Πολιτικοί του σύμμαχοι και συνεργάτες έχουν ήδη αρχίσει να επικοινωνούν με το στρατόπεδο Λούλα για να συζητήσουν για τη διαδικασία προεδρικής μετάβασης. Κάποιοι έχουν δηλώσει δημόσια ότι η κυβέρνηση Μπολσονάρου πρέπει να σεβαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα. O Mπολσονάρου πρόκειται μάλιστα να εκδώσει αργότερα σήμερα μια επίσημη ανακοίνωση για την ήττα του και σύμφωνα με έναν υπουργό του δεν θα αμφισβητήσει τα αποτελέσματα.

Ο Φάμπιο Φαρία, που είναι υπουργός Επικοινωνιών, είπε στο πρακτορείο Reuters ότι ο Μπολσονάρου θα συναντηθεί με δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου πριν από το πολυαναμενόμενο διάγγελμά του, αν και δεν είναι σαφές εάν ο ακροδεξιός απερχόμενος πρόεδρος θα αποδεχθεί τη νίκη του Λούλα.

Ads

Οδοφράγματα και παρέμβαση Ανώτατου Δικαστηρίου

Παράλληλα υποστηρικτές του να στήνουν ολοένα περισσότερα οδοφράγματα σε πολλές περιοχές της χώρας και ορισμένους να καλούν μέχρι και σε στρατιωτικό πραξικόπημα για να εμποδιστεί η ανάδειξη του Λούλα ως προέδρου της χώρας.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία Αυτοκινητοδρόμων (PRF) ανακοίνωσε ότι φορτηγατζήδες έχουν αποκλείσει – πλήρως ή μερικώς – αυτοκινητόδρομους σε 271 σημεία της χώρας, στο πλαίσιο διαδηλώσεων κατά της νίκης Λούλα, αποκλεισμοί που έχουν επεκταθεί σε 23 από τις 26 πολιτείες της Βραζιλίας μετά την ήττα Μπολσονάρου. Η αστυνομία τόνισε ότι άλλα 192 οδοφράγματα απομακρύνθηκαν.

«Όχι στον Λούλα!» ήταν το σύνθημα σε ένα πανό κρεμασμένο πάνω από μια οδογέφυρα στο Σάο Πάολο, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, όπου και εκεί έχουν αποκλειστεί αυτοκινητόδρομοι, κυρίως αυτός που συνδέει την πόλη με τη μεγάλη μητρόπολη με το Ρίο ντε Ζανέιρο, εμποδίζοντας την αναχώρηση λεωφορείων μεταξύ των δύο πόλεων.

Η Σάντα Καταρίνα στην νότια Βραζιλία, όπου ο ακροδεξιός Μπολσονάρου συγκέντρωσε σχεδόν το 70% των ψήφων, είναι η πολιτεία με τον μεγαλύτερο αριθμό αποκλεισμένων δρόμων.
«Ελπίζω να επιστρέψω σπίτι μου» στο Ρίο. «Πλήρωσα για μια διανυκτέρευση σε ένα ξενοδοχείο εδώ, αλλά πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο σταθμό λεωφορείων», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ροζαντζέλα Σένα, μια 62χρονη κτηματομεσίτρια.

Ορισμένοι φορτηγατζήδες δημοσίευσαν βίντεο καλώντας σε στρατιωτικό πραξικόπημα για να εμποδιστεί ο Λούλα να αναλάβει πρόεδρος της χώρας. Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αλεξάντερ ντε Μοράες έδωσε εντολή στο PRF να άρει όλους τους οδικούς αποκλεισμούς, που οργανώθηκαν κυρίως από φορτηγατζήδες,  κύριους υποστηρικτές της κυβέρνησης Μπολσονάρο, που είχαν επωφεληθεί από τις μειώσεις των τιμών του ντίζελ.

Ο δικαστής προειδοποίησε την PRF να λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να ανοίξει τους δρόμους, διαφορετικά ο επικεφαλής της υπηρεσίας κινδυνεύει με πρόστιμο ή ακόμη με φυλάκιση για «ανυπακοή».

Στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, η αστυνομία έχει περιορίσει από χθες το βράδυ την πρόσβαση των οχημάτων στην Πλατεία των Τριών Δυνάμεων, όπου βρίσκονται το Προεδρικό Μέγαρο, το Κοινοβούλιο και το Ανώτατο Δικαστήριο, τόπο συνήθως συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα.

Αυτό το «προληπτικό» μέτρο ελήφθη «μετά την πληροφορία που έλαβαν οι αρχές για πιθανή διαδήλωση που θα διοργανωνόταν σε αυτή την τοποθεσία από μέσα κοινωνικής δικτύωσης», τόνισε η γραμματεία Δημόσιας Ασφάλειας της Ομοσπονδιακής Περιφέρειας της Μπραζίλια (SSP / DF).

Οι αυτοκινητόδρομοι που έχουν αποκλειστεί περιλαμβάνουν βασικές οδηγικές αρτηρίες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά σιτηρών από αγροτικές πολιτείες σε λιμάνια, καθώς και έναν μεγάλο δρόμο που συνδέει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις, το Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο. Αποκλείστηκε επίσης ο κύριος δρόμος πρόσβασης στο διεθνές αεροδρόμιο Γκουαρούλχος του Σάο Πάολο, το πιο πολυσύχναστο στη χώρα.